Single post: Noul HDD de 10TB cu Heliu vine de la Western Digital

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Noul HDD de 10TB cu Heliu vine de la Western Digital

    Nu stiu cati dintre voi va aduceti aminte de o stire postata acum aproximativ 2 ani, prin care va vorbeam despre viitorul HDD-urilor clasice, salvate de folosirea Heliu-ului (si a tehnologiei denumite HelioSeal). Well, astazi Western Digital HGST (fostul Hitachi Global Storage Technologies, achizitionat de WD), a anuntat primul HDD clasic (mecanic) cu capacitate de 10TB (10 TerraBytes). Acesta a fost posibil datorita folosirii heliu-ului, in principal pentru ca acesta are o rezistenta mai mica decat aerul si din acest motiv noile HDD-uri pot folosi chiar si 8 platane dar cu un consum de pana la 23% mai mic decat cele standard.

    Nici concurenta nu a stat degeaba, si va reamintesc ca acum cateva saptamani Seagate a anuntat HDD-ul de 8TB. In aceeasi ordine de idei, WD HGST va livra initial drive-urile cu heliu in varianta de 8TB, cele de 10TB urmand sa ajunga pe piata un picut mai tarziu in cursul acestui an.

    Versiunile de 8TB vor fi un pic diferite de cele de 10TB, intrucat primele vor folosi o metoda standard de inregistrare magnetica (PMR), in timp ce ultimele vor merge pe tehnologia SMR (care creste densitatea datelor per platan). Cu alte cuvinte, pot trage concluzia ca varianta de 8TB se va adresa celor care doresc spatiu mare si performanta pe masura, iar varianta de 10TB se va adresa segmentului care doreste spatiu cat mai mare chiar si cu un mic hit de performanta (cloud storage de exemplu).

    Un alt fapt interesant este dat de faptul ca WD HGST considera pretul pentru noul HDD de 10TB ca fiind "the lowest cost-per-gigabyte and power consumption-per-gigabyte of any drive on the market". Cu alte cuvinte, nu doar va fi un monstru ca spatiu, ci va avea si un pret bun. Well, ramane de vazut... oricum, e groaznic sa te gandesti cum faci backup la asa ceva :evil: .

    Old news: http://www.consolegames.ro/forum/f11...ate-sta-heliu/
    Sursa: Helium-Filled 10TB Hard Drive Announced | TechBeat
    Attached Images Attached Images 10tb_hdd.jpg