Eu fac parte din tabăra celor care își doresc ca această implementare a trophy/achievements să nu se fi întâmplat.

Consider că atunci când terminarea unui joc devine task și plăcerea jocului in sine este mult mai mică, it's a problem. Poate o fi o plăcere deosebită și de scurtă durată când apare platina, însă eu o văd similară cu cazul celor care bagă la păcănele, plăcere de scurt moment care vine cu dezavantaje ei. Discut de cazurile în care tot văd oameni care spun că s-au chinuit nu-știu-câte ore să facă o platină și că a fost frustrating as f**k, iar după se bucură că au terminat cu jocul respectiv și nu trebuie sa se mai atingă de el. Nu cred că ăsta-i scopul jocurilor.

Pe de altă parte, mai sunt și gamerii non-hardcore care obișnuiesc să facă platine la jocurile preferate. Eu treaba asta o văd în felul următor:

Să presupunem că aloci 35 de ore pentru o platină pe care o completezi in câteva zile, iar tu in timpul ăsta termini jocul de doua sau trei ori pentru a face tot.

Eu cred că ai fi mult mai câștigat dacă ai face doar un playtgrough, ai rămâne cu impresiile la cald iar după 5-10-15 ani, mai termini o dată jocul. Cu trecerea timpului sunt șanse să observi și alte subtilități la poveste, să o înțelegi mai bine și în plus de asta, cu trecerea timpului vei mai uita acțiunea din joc și vor fi mult mai multe momente in care vei fi surprins. Când termini un joc de doua sau trei ori, la foc automat, deja nu te mai surprinde aproape nimic fiindcă ai totul proaspăt în cap.

Eu mi-am dezactivat toate notificările legate de ele, daca as putea mi le-aș dezactiva complet de pe cont, însă nu se poate. Au fost destule cazuri în care la jocuri am simțit sfârșitul prematur din cauza notificării cu "good job, you finished the game", ea apărând la ultimul hit pe care l-am aplicat boss-ului. Eu deja știam că s-a terminat totul până să apară ultimele clipuri cinematice. Mie treaba asta îmi mănâncă din imersiune.


Vad multe chestiuni similare între jocuri și filme. Mă gândesc cum ar fi sa vezi un film de 3 ori, vizionare după vizionare, iar de fiecare data sa te concentrezi sa vezi un anumit aspect: decor, vfx, joc actoricesc, etc doar pentru a știi că ai bifat tot în el.

La fel ca și la jocuri, cred că mult mai câștigat ești dacă lași câțiva ani să treacă între fiecare vizionare.