Exista posibilitatea sa ramanem si fara curent electric.
Pentru ca daca pica economia, si o sa pice fiindca multe evenimente publice si companii ce aduceau incasari la buget se suspenda, curentul electric o sa se scumpeasca. Ba cred ca e posibil sa se ajunga la rationalizare. Cine are panouri solare , teren agrar, o fantana si se pricepe sa faca LAN cu vecinii (plus o pusca la indemana cu care sa se apere), poate o va duce bine.Cine nu are, nu cred ca imposibilitatea de a te juca jocuri pe consola va fi principala grija .
Oricum, e clara situatia ca deceniul asta e compromis.
Urmatorii 10 ani vor fi HORROR de-a dreptul fiindca se anunta o perioada indelungata de stagnare pe plan tehnologic din cauza picarii burselor si restrictionarii circulatiei. Ce ne permiteam in ultimii 10 ani o sa devina un lux.
O sa regretam vremurile din anii 2010 cand ne plangeam de tot felul de non-probleme precum like-urile de pe facebook, cand ne plangeam ca "uite ce mi-a scris ala pe forum si cum m-a insultat", cand singura grija a pitipoancelor era ca aratau prea grase in pozele de pe instagram sau cum sa cumpere gentuta aia la oferta , ba cum noi ne faceam grija cum sa ne cumparam smartphone nou, ba ca " iubita m-a inselat", ba ca " curierul mi-a adus produsul gresit" , si alte cele .
O sa vedeti. O sa ajungem sa ne batem pentru mancare.
Intr-un fel, epidemia asta e un dus rece ca prea ne-am prostit ca specie si prea am devenit superficiali , ultra-materialisti si fandositi , egoisti consumatori si rautaciosi unii cu altii.
Pe la finalul secolului 21 , daca supravietuieste civilizatia umana, o sa se vorbeasca despre perioada asta de epidemie ca un capitol in cartile de istorie cum vorbeam noi despre cele doua razboaie mondiale. Coronavirusul din China ar putea fi doar inceputul.In Brazilia tocmai ce s-a descoperit un virus nou si necunoscut despre care nu se stie nimic,dar daca ala incepe sa intre in contact cu animalele si oamenii, si sa sufere mutatii, am belit-o! E posibil sa avem morti de ordinul sutelor de milioane in anii urmatori din cauza epidemiei.
Dar stati sa vedeti cand schimbarile climatice vor incepe sa se manifeste prin desertificare in masa in lumea a treia si furtunile si uraganele vor deveni tot mai grave pe la mijlocul acestui secol, undeva prin 2040-2050 cand va creste temperatura globala cu inca 1-2 grade.
Sau cand petrolul o sa inceapa sa se epuizeze. De asta sunt foarte sceptic ca vom mai apuca anul 2100 ca civilizatie.
Ma deprima faptul ca pama mai ieri credeam ca nimic nu mai sta in calea noastra, se vorbea despre cum Elon Musk va trimite astronauti pe Marte si va face prima baza lunara, ca va creste accesul la masini electrice, ca se vor dezvolta noi antibiotice, ca toate problemele vor fi rezolvate.In 2019 eram ultra-optimist ca anii 2020 vor fi mai frumosi ca anii 2010.Pe naiba, se anunta cei mai prosti ani de la anii 1940 incoace. Ganditi-va ca suntem inca la inceputul secolului 21, vedeti cate s-au petrecut in secolul 20.
Secolul 20 a fost un secol al razboaielor dintre oameni si natiuni.
Secolul 21 va fi un secol al razboaielor dintre OAMENI si NATURA. Va fi un nivel greu prin care ramane de vazut daca specia umana e capabila sa treaca la nivelul urmator sau ....isi va lua un GAME OVER!