12 Attachment(s)
teste curatare Atomizoare
Asa cum va spuneam intr-un post anterior am facut niste teste de curatare a atomizoarelor cu noua mea achizitie de Cuva cu ultrasunete.
Deoarece in afara de MadDoc nu s-a oferit nimeni am pornit la teste singur.
Am incercat sa desfac nedistructiv un atomizor de tip 801 si nu am reusit asa ca am trecut la metode mai radicale: taiere. Oricum vroiam sa ajung la rezistenta unui atomizor pentru a vedea efectiv efectul operatiunilor nu refacerea unui atomizor. Am utilizat doua atomizoare arse :p
Attachment 37217 Attachment 37218 Attachment 37219 Attachment 37221 Attachment 37220
Am utilizat o freza si am taiat pe o lungime de ~2cm. Dupa asta piesele s-au desfacut foarte usor. Am fost uimit deoarece 801 este foarte diferit de 901, mult mai complex constructiv...
Primul atomizor arata asa ca mai jos. L-am introdus in Cuva in cuva am pus doar apa.
Attachment 37222 Attachment 37223 Attachment 37224
Dupa un ciclu de 480 secunde nu am obeservat nicio schimbare. Am mai dat o tura de 480 secunde. Acelasi rezultat - substantele depuse in jurul rezistentei si pe firele de absorbtie pe care este bobinata rezistenta nu au fost indepartate:
Attachment 37225
Singurele schimbari observate dupa spalarea cu apa: portiunile din snur care pleaca din rezistenta spre sita s-au curatat si sita pare mai curata. De asemenea gaurile de circulatie a aerului si lichidului din suportul rezistentei (din material ceramic) si din talerul de sub acest suport sunt eliberate 9la inceput erau partial colmatate).
Am trecut la teste succesive pe acelasi atomizor cu alcooli si diversi acizi. Nici un rezultat vizibil. Singurul lucru observat a fost ca, sub actiunea acestor solutii, substanta depusa in jurul rezistentei a devenit tare si casanta. La actiuni mecanice au cazut bucatele din el si rezistenta a ramas mai curata:
Attachment 37226 Attachment 37227
Intre timp m-am intalnit cu MadDoc care mi-a dat o sticluta cu Propilen Glicol.
Ca si in cazul altor solutii, atomizorul a fost introdus in substantele respective intr-un recipient si acel recipient l-am pus in cuva cu ultrasunete. Am testat si chiar si in acel recipient ultrasunetele actioneaza: am introdus degetul in recipientul de sticla >:) si am simtit ciupituri in interiorul degetului:-&. Mai jos este primul atomizor trecut prin etapele anterioare si un atomizor nou (nou = netratat :))) puse in PG.
Attachment 37228
Se pare ca am epuizat numarul maxim de poze (12) asa ca voi continua intr-un nou post cu testele cu PG...
7 Attachment(s)
teste curatare Atomizoare - partea II
Dupa cum spuneam in postul anterior am pus in Propilen Glicol si atomizorul testat in apa, alcooli si acizi si un atomizor incarcat de substante.
In original acest atomizor arata ca mai jos, iar alaturi cele doua atomizoare puse in cuva cu PG.
Attachment 37236 Attachment 37231 Attachment 37232
Fotografia din stanga este cu cuva nepornita iar cea din dreapta a fost facuta cu Cuva pornita si se vad valurile de la suprafata apei...
Dupa un ciclu de 480s se observa ca PG-ul incepe sa se coloreze. Atomizorul fara plasa este de la testele anterioare...
Attachment 37233
Rezultatul nu era vizibil asa ca le-am mai pus la un ciclu de 480s. Mai jos sunt in stanga cum arata lichidul la inceputul testului si in dreapta dupa test.
Attachment 37230Attachment 37234
Este clar ca substantele depuse au inceput sa se dizolve, ele avand o consistenta tare dar mai vascoasa (in niciun caz casante cum au rezultat dupa primele teste). Le-am supus unei spalari puternice cu apa si iata atomizorul dupa:
Attachment 37235
Concluzii dupa aceste teste:
- spalarea cu apa, alcooli, si acizi (nu spun ce acizi dar va spun ca au foat vreo 4 de la acid citric pana la unul din cei mai agresivi acizi utilizati in aplicatii casnice) poate duce doar la o spalare a canalelor de circulatie a aerului si lichidului si eventual a unei curatiri partiale a plasei care conduce lichidul din cartus spre rezistenta. Aceaste metode pot duce la o imbunatatire a functionarii unui atomizor doar in sensul in care lichidul poate curge mai usor spre rezistenta si se poate trage mai usor din tigara. Rezistenta ramanand imbracata in staul de substante nu se va imbunatati randamentul atomizorului.
- spalarea cu PG aduce o curatare mai mare a rezistentai dar acesta ramane totusi imbracata in substante. Voi face si teste de tinere a atomizorului un timp mai indelungat in PG (MadDoc imi spunea de cateva zile). Se observa ca PG-ul inmoaie substantele depuse. Se poate obtine o marire a randamentului atomizorului.
- dupa testul cu PG daca se aplica o spalare sub jet de apa (de vazut cum se poate face la un atomizor intreg :-/) curatarea este mai vizibila.
Totusi dupa niciun test rezistenta nu s-a curatat bine iar snurul de fibra de sticla pe care este ea infasurata si care aduce lichidul spre a fi evaporat nu s-a curatat prin nicio metoda. Asta indica ca prin nicio metoda din cele descrise nu se ajunge la o reinviere a atomizorului. Nu am aplicat o supraalimentare a rezistentei si arderea substantelor din jurul rezistentei. Teoretic din ceea ce am vazut pot sa spun ca se va ajunge la un atomizor ca cel din primul test la care dupa ce au devenit casante substantele depuse s-au desprins bucatele din ele. Rezistenta este mai libera (deci va creste randamentul) dar fitilul va ramane clar imbacsit si nu va mai aduce lichid spre rezistenta => randament mai scazut.
Avand in vedere ca testul cu PG este cel mai bun voi continua o serie de teste pe atomizoare functionale dar utilizate cel putin o luna pe care le voi incerca ca si randament dupa test = fumand din ele.
P.S. O alta concluzie este ca din cauza formei foarte complexe pe care le are plasa de sarma si a zonelor foarte inguste prin care ea trece ESTE FOARTE PERICULOS sa se utilizeze substante chimice toxice pentru curatarea atomizoarelor. Spalarea ulterioara in mod cert nu va indeparta toate reziduurile care pot patrunde in aceasta plasa. Din aceasta cauza dupa o spalare cu banala sare de lamaie ramane un gust neplacut chiar si dupa o saptamana de utilizare.