Prima data cand am vazut trailerul din Assassin’s Creed am ramas uimit, nu puteam sa cred ca un joc este in stare de asa ceva, ramaneam mereu uimit de scenele in care Altair escaladeaza fiecare cladire din oras. Am sublinit fiecare deoarece acesta este adevarul dar o sa detaliez asta mai jos un pic. Assassin’s Creed este un joc ce te cucereste foarte usor si merita sa te lasi cucerit !!
Story
Storyline-ul este unul mai special si cum nu vreau sa va stric surpriza nu va zic decat „need to know things”. Veti juca rolul lui Altair, din „ghilda asasinilor” ( oblivion anyone? ) care in urma unei misiuni nereusite ramane fara inaltul sau rang impreuna cu armele si abilitatiile sale de asasin si este nevoit sa isi reinceapa cariera de la 0. „Boss-ul” asasinilor iti da o lista cu 9 oameni pe care ii vrea morti si tu trebuie sa te conformezi pentru a te reputea intoarce in rangul in care erai candva. Actiunea are loc in timpului celei de a3a Cruciade in orasele Acre, Damasc, Ierusalim. Unul dintre conflictele jocului este „razboiul” intre ghilda asasinilor si templieri ce sunt amandoua pe urma unei mari comori. Shht...ramane secret, nu va zic. Cum am zis la inceputul paragrafului storyline-ul este mai complex decat atat (mult mai complex, nu va veti gandii vreodata ca asa ceva ar putea fi in joc) si va va tine mereu cu sufletul la gura oferindu-va mereu putin cate putin din informatii.
Grafica
Nu stiu daca se poate reprosa ceva din punctul de vedere al graficii la Assassin’s Creed. Orasele ( Acre, Jerusalem, Damasc) sunt fiecare create in cel mai mic detaliu, fiecare strada fiind plina de NPC-uri, obiecte de decor, tot ce va mai trece prin cap sa fie intr-un oras : tarabe, banci, statui, fantani, parcuri. Este exact un oras redat in cel mai mic detaliu intr-un joc. Caracterele cu care va veti intalni pe strada sunt mereu diferite ( nu stiu daca chiar toate sunt unice dar nu e ca in acele jocuri in care odata la 10 oameni, fetele incep sa se repete) si care interactioneaza intre ei si vor interactiona si cu tine daca le oferi ocazia. Ce m-a uimit la acest joc au fost miscarile personajului principal in timpul urcarii sau escaladarii turnurilor, cladirilor, castelelor. Sunt incredibil de fluente si par foarte reale, nu exista nicio miscare fizic imposibila sau o miscare care sa iti sara in ochi ca fiind nelalocul ei. Cand am urmarit cu atentie miscarile lui Altair nu am reusit sa observ niciodata ceva anormal, totul mereu fiind perfect sincronizat si urmatoarea miscarea mereu calculata incat sa se relationeze cu prima si apoi cu urmatoarea.
Gameplay
Aici este cel mai mult de scris fiind un gameplay asa de complex,amplu. La gameplay cred ca ar trebuii sa va vorbesc in primul si primul rand despre deplasarea personajului si despre sistemul de lupta din joc. In timpul misiunilor pentru deplasare ai 2 variante : mersul sau „cataratul”. In majoritatea timpului este mult mai lejer doar sa sari de pe un acoperis pe altul decat isi faci drum pe stradulete mici si intortocheate ale orasului printre zecile/sutele de oameni care circula pe strazi fiecare cu treburile sale. Daca alegi prima varianta si anume a mersului ti se ofera din nou 2 modalitati : low-profile si high-profile. Low-profile este atunci cand mergi la pas impingand usor lumea la o parte (gentle push butonul B ) neatragand astfel atentia asupra ta pe cand high-profile este atunci cand o iei la fuga fara sa mai tii cont de faptul ca lovesti/darami pe cineva ( push butonul B), acest lucru intamplandu-se cand trebuie sa scapi de garzile care te urmaresc in vederea „arestarii preventive pentru 29 zile”. Apoi vine partea ce face din Assassin’s Creed un joc nemaipomenit: sistem de „catarat” pe tot ce te inconjoara, de la case la casteluri, de la turnulete de veghe la adevarate monumente. Probabil va ganditi cat de greu este oare sa te urci tocmai in varful unui turn. O sa va raspund la aceasta intrebare : incredibil de usor. Altair automat isi cauta locuri de care se poate prinde si ridica, tu nu trebuie decat sa indici directia cu ajutorul stick-ului in care acesta sa se urce. Se poate prinde de grilajul unui geam apoi de o margine de la balcon urmand sa se prinda de o gaura in perete si usor usor ajungand in varf. Sariturile se executa la fel de usor folosind doar o combinatie intre RT + A si automat Altair va executa sarita de pe un acoperis pe altul, de pe un acoperis pe un perete al casei invecinate si lista poate foarte usor continua. Cum am mentionat si la Grafica miscarile in timpul sariturilor sau urcatului sunt foarte bine realizate oferind astfel jocului o foarte mare apropriere de realitate
Acum sa vorbim despre sistemul de lupta din joc, care mi s-a parut unul dintre cele mai bune dintre cele asemanatoare. La inceputul jocului luptele cu inamicii vi se vor parea foarte grele dar din momentul in care primiti abilitatea de „counter-attack” dificultatea scade si spectacolul creste. In mare tot sistemul de lupta se rezuma la stat in garda si asteptat ca inamicul sa atace incat sa poti apasa Counter Attack si sa il omori. Ok, se poate spune ca este repetitiva actiunea dar in aceelasi timp trebuie sa te feresti si de ceilalalti care vor sa te loveasca si uneori se intampla sa te atace simultan 2 cand nu prea ai ce face decat sa il opresti pe unu si celalalt sa te loveasca. Cele mai intense batalii sunt acelea cand te lupti cu aproximativ 15-20 garzi cand trebuie sa fi atent la toti din jurul tau pentru a le evita/contra-ataca loviturile. Cu putina rabdare si indemanare o sa iasa un spectacol pe cinste. Deasemenea majoritatea adversarilor o sa iti blocheze majoritatea atacurilor asa ca atacul frontal direct nu este intotdeauna cea mai buna solutie. Pana primiti abilitatea de counter-attack asa sunteti nevoiti sa va luptati, acest lucra luand foarte mult timp. Aceasta daca preferati sa stati in defensive stance. Daca preferati aggresive stace veti fi voi care vor ataca si veti putea astfel executa combo hits. Trebuie mentionat faptul ca in timpul bataliei puteti da grab la persoanele din jurul tau, actiune folositoare foarte mult pe acoperisuri cand poti scapa usor de inamici sau pentru creearea unor diversiuni ( arucand un arcas de pe acoperis toti gardienii din zona se vor grabii catre locul „accidentului”
Pentru a termina o misiune trebuie sa indepliniti o serie de side-questuri ( minim 2 pe misiune, maxim 6 ) ce varieaza la „buzunaritul” anumitor persoane, „trasul cu urechea” la discutia dintre 2 persoane ce iti poate oferii informatii valoroase pentru executarea asasinatului sau „interogarea” persoanelor prin metode mai neortodoxe ( dat cu pumni pana este dispus sa vorbeasca ). Aceste sidequest-uri nu vi se ofera la inceputul fiecarei misiuni si sunteti obligat sa le descoperiti. Acest lucru se face prin urcarea in asa numitele „view points” care de regula sunt turle,turnulete etc din care Altair va face un pic de „observation”, harta fiind astfel updata si obiectivele adaugate pe ea. Cand spun obiective ma gandesc si la celalalte sidequest-uri care nu sunt legate de misiunea principala, asasinatul, ci va ofera anumite bonusuri daca le efectuati. Cum ar fi salvarea cetateniilor de atacurile templierilor/garzilor oraselor in urma carora veti primi pentru o anumita zone de harta ori un grup de vigilantes ( un grup de oameni, aliati care cand veti fi urmariti de garzi vor incerca sa ii opreasca astfel inca sa puteti evada urmaririi) sau grupuri in care va puteti ascunde ( monk, scholars) si trece neobservati de garzi. Acest lucru este necesar la intrarile in orase cand garzile sub pretextul „You look familiar to me” nu te vor lasa sa intrii in oras, ceea ce nu ne dorim, toata actiunea avand loc in oras. Mai exista si misiunile in care anumiti informatori va vor oferii informatii in schimbul anumitor „favoruri” care se pare ca sunt misiuni random. La misiunea din Acre, Poor District informatul mi-a oferit informatii in schimbul unui asasinat pe cand altei persoane care a jucat Assassin’s Creed, aceeasi misiunea i s-a oferit misiunea in care este nevoit sa cucereasca 20 de steaguri in 3 minute. Well, asta e lucru ok, chiar mai mult decat ok. Cel putin eu am fost norocosul care a primit asasinatul.
Deplasarile intre orase se face „calare”, lucru ce de mult mi-l doream intr-un joc( oblivion again anyone?!). Nu trebuie sa mai zic ca si miscarile calului sunt foarte bine realizate oferind realism ( parca am zis de prea multe ori dar nu e vina mea, e vina jocului ). Deasemenea luptele calare sunt foarte interactive putand sa lovesti cu sabia in timp ce esti pe cal dar in aceelasi timp poti fi doborat de pe cal; cand acesta este lovit la picioare cu sabia de catre adversarii reactioneaza urat arucandu-te de pe el fix in mijlocul inamicilor. Si asta nu un lucru pe care sa ti-l doresti mereu.
Uneori gameplay-ul devine repetitiv si plictisitor. La fiecare misiune trebuie sa faci aceelasi lucru: urcat pe turnulete, urmarit lume, asasinat, fugit de urmaritori. Asta daca vedem de sus jocul dar daca privim in atentie vedem ca jocul ofera mereu o libertate de alegere pentru modul in care vom executa asasinatul si misiunile aferente acestuia.
As mai putea vorbi despre multe lucruri la sectiunea gameplay cum ar fi modul in care poti fi detectat de catre inamici sau cum poti scapa de urmaritori dar sunt lucruri care se pot gasi in orice trailer sau dev walkthrough si nu le gasesc relevante pentru review
Prezentare
Rubrica de prezentare este mai mult un loc pentru minusurile si plusurile jocului care nu pot fi incadrate in cele de mai sus. Acum nu sunt multel lucruri ce pot fi incluse aici, poate doar lipsa subtitrarilor. Pentru mine este important ca un joc sa aibe o optiune de subtitrari, mai ales in unele cutscene-uri cand este greu sa fii atent la dialog si sa pricepi 100% ce ti se cere sau ce informatii ti se ofera. Assassin’s Creed nu are aceasta optiune. Este un mare minus pentru mine. Un lucru ce mi-a placut in schimb la joc au fost loading screen-urile, din 2 motive. Unul, odata ce se incarca un oras ( foarte foarte scurte loading time-urile) nu ti se va mai incarca ceva. O data se incarca tot orasul si ai acces complet peste tot ceea aduce continuitate marita jocului. Si doi: loading screen-urile sunt interactive, avand controlul absolut asupra lui altair intr-un spatiu virtual si poti executa orice miscare doresti : lovit cu sabia, aruncat cu cutite, sarit, „blend” si asa mai departe.
Concluzie
Assassin’s Creed este unul dintre jocurile mult asteptate ale anului 2007, promitand foarte multe. Trebuie sa rescunosc ca Ubisoft chiar s-a tinut de cuvant si ne-a oferit unul dintre cele mai bune jocuri ale anului. Un joc cu o grafica foarte buna, un gameplay si o libertate de miscare in mediul inconjurator excelent si un story care sa te faca interesat. Pare jocul perfect. Dar asa nu cred ca exista. Dar Assassin’s Creed e prin zona.
Plusuri
Combat system foarte bine implementat
Libertate nemaintalnita intr-un joc
Lipsa Loading Time-urilor in misiuni
Grafica Excelenta
Minusuri
Gameplay-ul devine uneori repetitiv
Notele Atribuite Jocului
Grafica 9
Storyline 9.5
Gameplay 9
Sunet 8.5
Nota Finala 9