Seria Need for Speed a trecut prin numeroase transformari in decursul timpului. Seria a evoluat de la primul joc, The Need for Speed din 1994, ce era un arcade veritabil in care puteai alerga masinile exotice ale vremii prin diferite locatii pitoresti, trecand prin emotiile urmaririi cu politia, apoi prin zona Underground a racing-ului stradal si ajungand intr-un final la cursele legale pe circuit. Seria Need for Speed este impartita in momentul de fata in trei jocuri destul de diferite, realizate de trei developeri diferiti. Primul, a fost deja lansat si face subiectul acestui articol, al doilea, Need for Speed: World Online, un joc online free to play ce urmeaza a fi lansat, al treilea joc fiind Need for Speed: Nitro, un joc exclusiv Wii ce se adreseaza unui public casual.
Cu ocazia lansarii Need for Speed: Shift in Romania, Best Distribution a organizat un zeveniment in cadrul caruia s-a tinut si un turneu dedicat gamerilor amatori de intreceri pe circuit. Cu aceasta ocazie, datorita amabilitatii Best Distribution, prin intermediul Gameshop.ro, Need for Speed: Shift este subiectul ce va fi evaluat in cele ce urmeaza.
Need for Speed: Shift se adreseaza iubitorilor de curse cu masini, curse ce se desfasoara in locatii inchise si anume circuitele dedicate, dar care nu doresc senzatiile si chinurile unui simulator auto. Asadar, Shift se adreseaza unui public destul de larg, punandu-i acestuia la dispozitie un racer destul de arcade.
Cariera jocului incepe punandu-te in fata unui test ce va stabili gradul de dificultate si assisst-urile ce vor fi activate. Asadar, dupa ce ai parcurs prima cursa, la bordul unui monstru de BMW si ai fost evaluat, poti pastra setarile facute pentru tine sau poti alege singur cat de asistata iti va fi experienta de condus, precum si gradul de dificultate al AI-ului. In functie de cat de bine te-ai descurcat in acest test, vei primi o suma de bani, cu care iti vei achizitiona prima masina.
Vei concura in diferite competitii, fiecare cursa avand un numar de stelute ce pot fi obtinute, aceste stelute ajutand la deschiderea urmatoarelor evenimente. In functie de prestatia in fiecare cursa, acumuleazi puncte de experienta, ce iti vor folosi la cresterea in nivel. Pe langa aceste puncte de experienta, mai este evaluata si prestatia in cursa, balanta inclinandu-se intre un comportament precis sau agresiv. Se acorda puncte de precizie pentru un start perfect, urmarirea trasei ideale a traseului, viteza maxima, etc. Jocul considera un comportament agresiv atunci cand jucatorul sta la aspiratia masinilor oponentilor, cand ii impinge pe acestia in afara traseului, ia curbele in derapaj s.a.
La dispozitie iti vor sta 55 de masini, impartite pe "tier"-uri, in functie de performantele acestora. Obtinand bani in cursele de cariera sau multiplayer, iti poti achizitiona alte masini precum si upgrade-uri pentru cele existente. Odata ce o masina a fost upgradata la nivelul maxim, aceasta poate fi convertita dintr-o masina de strada, intr-o masina dedicata circuitului (Works Convert).
Need for Speed: Shift etaleaza o grafica la standardele actuale, cu toata paleta de efecte de blur si glow. Cu toate acestea grafica nu exceleaza, jocul nu putand fi comparat de exemplu cu Gran Turismo 5 Prologue la acest nivel. Senzatia de viteza este redata artificial prin folosirea unui blur excesiv ce se face simtit la viteze mari. Cu fiecare impact, privirea soferului se incetoseaza si devine alb negru, cu toate ca acest impact poate fi foarte mic, de exemplu atingerea cu oglinda retrovizoare a unui parapet. Anumite trasee sunt destul de greu de recunoscut din pricina acestui stil grafic, mi-a luat ceva timp sa-mi dau seama ca sunt pe Silverstone de exemplu. Per total grafica isi face treaba, si anume reda o
senzatie de viteza iesita din comun fara a excela insa.
Sunetul este punctul forte al acestui joc. Motoarele urla odata cu cresterea turatiei, schimburile de viteza se realizeaza zgomotos, impactul te pune in mijlocul actiunii, iar cauciucurile racnesc ca niste bestii ce mai au putin si te devoreaza.
Controlul acestui joc iti inseala asteptarile. Jucand un joc in care trebuie sa conduci masini performante pe circuite inchise, medii controlate, te-ai astepta ca acesta sa fie un simulator. Ei bine, vei fi inselat amarnic, controlul este primul lucru care iti arata ca jocul este de fapt un arcade. Masinile au un comportament exagerat tinzand mereu sa intre in drift. Gamepad-ul nu se poate seta in amanunt, standu-ti la dispozitie doar 3 preset-uri care probabil ca nu vor fi pe placul multora. Se poate seta sensitivitatea pe diferitele axe (acceleratie, frana, directie), precum si deadzone-ul acestora si sensitivitatea la viteza mare. Cu toate ca am setat sensitivitatea directiei la 0, aceasta a ramas oarecum imprecisa, orice miscare, oricat de mica a analogului smucind parca masina la maxim stanga sau maxim dreapta. Cert este ca jocul necesita o oarecare cu controlul, asta daca tii sa-l joci cu toate assisst-urile off, iar masina nu se comporta asa cum te-ai astepta s-o faca in mod normal.
Damage-ul este practic inexistent, un impact frontal la viteze de peste 200 km/h cu un parapete de protectie rezultand in sifonarea capotei si a barii la nivel vizual, comportamentul masinii fiind modificat foarte putin in sensul ca masina va trage infim intr-o directie sau alta.
AI-ul se comporta destul de bine, reactionand cateodata la prezenta ta pe circuit. Daca pui destula presiune pe un oponent controlat de calculator, acesta poate chiar sa greseasca, sa rateze punctul de franare si sa iasa de pe circuit. Setarile de dificultate variaza de la easy, la hard, astfel oricine se poate lua la intrecere fara grija cu AI-ul.
Pe langa intrecerea cu oponentii controlati de calculator, ai posibiltatea sa infrunti adversari umani. Modul online se imparte in doua categorii: Versus si Driver Duel. Primul te lasa sa te intreci cu pana la 8 jucatori, in curse ranked sau unranked, in moduri de race, time attack sau drift. Al doilea mod este un sistem de ladder, de campionat, unde vei avea de infruntat un singur oponent, pornind prima oara in fata acestuia si trebuind sa il invingi pana la linia de finish, apoi urmand sa pleci in urma lui. Fiecare victorie te poarta pe urmatoarea treapta a piramidei, pana la varf.
La prima vedere, ai avea tendinta sa compari Need for Speed: Shift cu actualele simulatoare de curse (Gran Turismo 5 si Forza Motorsport 3). Daca pleci de la premisa ca Need for Speed: Shift este un simulator, comparatia va fi in zadar pentru ca nu poate face fata acestor doi titani. Shift trebuie luat drept ceea ce este si anume un arcade racer ce trateaza cursele legale, in medii inchise si controlate, treaba ce o face destul de bine, neiesind insa cu nimic din tipare.
Eu astept inca ziua in care seria Need for Speed va reveni la radacini si ne va delecta cu un arcade pur, in care putem sa alergam masini exotice, supercar-uri, prin locatii de vis, asa cum se intampla in a doua jumatate a anilor 90.
Grafica: 7.5
Gameplay: 6
Sunet: 9
Multiplayer: 7.5
Nota finala: 7.5
Bookmarks