1 Attachment(s)
Go digital - copacii iti vor multumi cu siguranta!
Incep acest articol tarziu in noapte cu un singur gand: "Uite ca am mai facut ceva bun in viata!". Nu de alta, dar nu cred ca sunt prea multe lucruri despre care sa putem spune cu tarie: "Ceea ce am facut acum poate in timp salva planeta asta mica". Mai exact, astazi dupa incercarea de a face ordine prin coltul meu de rai, m-am trezit ca stau si ma minunez la tonele de hartie care constituie o colectia imensa de carti, reviste si comic books... Si ma bucur ca am ajuns la varsta si traiesc intr-o vreme in care in sfarsit pot sa fac ceva pentru a schimba acest lucru. Mai exact, incepand de azi am hotarat: "Ajunge cat am stricat! I'm going digital!".
Prin urmare, mi-am dat Cancel la toate abonamentele (atat din .ro cat si de afara - da, sunt maniac si m-am abonat la reviste de specialitate de-afara). O sa spuneti probabil "Si acum ce faci? Renunti la mijloace de informare doar pentru a salva 2-3 copaci?". Well, nu e chiar asa. Daca pentru carti exista slava Domnului o groaza de solutii (iBooks, Google Books, kobo, Kindle, etc...), problema cea mai mare o aveam pentru reviste. Prin urmare m-am pus pe cautat... si dupa o groaza de teste (si bani aruncati aiurea in unele cazuri), am gasit in sfarsit o solutie care mi se pare super ok: Zinio.
Well, nu stiu cati ati auzit despre ei (desi sunt pe piata de mai bine de 10 ani), insa sunt un fel de promotori ai distributiei digitale. Cert este ca am ramas impresionat de faptul ca au client atat pentru iOS (iPhone, iPad, iPod), pentru Android, cat si pentru PC si Mac. Totul este facil, este necesar doar un cont creeat si gata, puteti trece la citit revista preferata.
Partea cea mai frumoasa vine de-abia acum: vizualizarea pe iPad e o placere, in special pentru faptul ca multe reviste au pagini interactive. Dar cel mai frumos este pretul revistelor sau abonamentelor. Mi-am luat la rand revistele favorite (din arii incepand de la HiFi pana la Gaming si PC Tech stuff) si am ramas frumos surprins de pretul variantei digitale. Nu numai ca este mai cheap, dar in unele cazuri abonamentul mi-a iesit chiar si cu 82% mai ieftin decat in varianta "pe hartie". Unde mai pui ca ai la dispozitie instant numarul respectiv, nu te mai temi ca nu ajunge la tine revista, sau ca postasul va reusi sa indoaie/rupa ceea ce tu asteptai cu sufletul la gura.
In plus, in varianta digitala aveti avantajul ca puteti face zoom, ca puteti face search, puteti pune bookmarks, face screenshots, and so on. Unde mai punem si faptul ca nu ocupa spatiu in casa (ceea ce la mine a devenit o mare problema). Ce sa mai... singurul dezavantaj este ca nu simti mirosul hartiei si a cernelii... lucru fara de care se poate trai.
Sunt sigur ca veti intreba "Pai, pe mine ca gamer cu ce ma incalzeste? Nu am suficiente site-uri la dispozitie?". Well, cu totii stim exclusivitatile din reviste precum PSM, Edge, Gameinsider, Gameinformer, Xbox Magazine and so on. Cu totii stim ca aceste publicatii platesc bani grei pentru informatii pe care din pacate cu greu le gasim si pe web. Unde mai punem ca vorbim despre editii offline, pe care le poti citi oriunde, oricand... Iar preturile sunt super ok. Sa luam de exp. revista Gameinsider ajunge la 5 RON, un pret exceptional dupa parerea mea (avand in vedere ca revista este doar in US si acolo ar fi cam 12 RON).
Exista cateva mii de reviste disponibile, pentru toate gusturile si toate genurile... de la Playboy, Cosmopolitan, National Geographic pana la TopGear. Deci aveti de unde alege.
Aplicatia este free, exista si cateva sample-uri pe care le veti primi gratuit... astfel incat va puteti forma o opinie (desi recunosc ca sample-urile free nu au o calitate extraordinara). Ceva mai multe detalii sunt sigur ca veti gasi pe site-ul oficial: Zinio Digital Magazines & Books sau pe iTunes: Zinio for iPhone, iPod touch, and iPad on the iTunes App Store
Apropos, sa va dau si un mic sfat: faceti cont pe US via iTunes si platiti via iTunes. Mie mi-a iesit mult mai ieftin decat via PayPal (probabil sunt adaugate si taxe).
Stiu ca nu am descoperit eu acum apa calda, dar serios... think about it for a minute! Facem impreuna un lucru bun (salvam copacii in primul rand si nu mai vorbim de poluare si alte materiale folosite la productie), platim mai putin si avem o groaza de avantaje. So (vorba celor de la Nike), just do it!