Desi sunt ferm convins de faptul ca mai devreme sau mai tarziu o sa-mi para rau pentru deschiderea acestui thread, am in continuare speranta ca suntem oameni inteligenti si vom putea sa purtam o discutie cu argumente si contra-argumente. Totul legat de Consola X vs Consola Y (ca sa nu spun Xbox One vs PS3, Xbox One X vs PS4 Pro, and so on). Si totul in limitele bunului simt (orice flame, atacuri la persoana sau injurii vor fi taxate corespunzator).
Fiecare dintre noi e liber la o opinie, si o sa incerc eu sa exemplific prin cateva plusuri si minusuri (ce imi place si ce nu-mi place la consolele din generatia actuala):
- Urasc la o consola precum PS4 Pro ca trebuie sa-i suport zgomotul infernal. E unul dintre motivele pt. care nici nu-mi voi cumpara unul pana nu iese o revizie care rezolva problema asta. Probabil la PS4 Pro Slim? Probabil niciodata? Habar n-am, dar nu sunt dispus sa trec cu vederea o astfel de problema.
- Nu-mi place deloc directia in care merge Microsoft cu exclusivele, motiv pentru care o consola Xbox am ajuns sa o tin doar pentru multiplatform games, Xbox Live (care este inca cu mult peste concurenta) si multimedia stuff (Kodi & BluRay player rulez). Slava Domnului ca sunt suficiente jocuri multiplatform bune.
+ Imi place la Xbox One X ca pe partea de hardware a reusit sa demonstreze ca se poate face ceva super si la bani putini (totusi, costa cat o placa video si avem un full PC cu 12GB RAM, BluRay, passthrough, full 4K, etc.)
+ Nu-mi place Nintendo pentru ca a ajuns in ultimii ani sa ceara pe hardware invechit sume astronomice. Ar fi fost de inteles daca ar fi fost o inovatie sau optimizare perfecta software (ca la Apple), dar ma uit la Switch si nu-mi imaginez pe ce Dzeu cer atatia bani. OK, inteleg ca ai exclusive, dar si pe acelea ceri oricum o caruta de bani... so?
- Cat de varza sa fii ca in 2017 sa vinzi un produs al carui ecran se zgarie in propriul tau dock (Switch)? Pot sa se supere fanii Nintendo cat de mult vor, dar eu in ziua in care voi ajunge sa pun folie pe consola, ma mut dracului pe PC sau pe orice altceva. In momentul in care realizezi ca acum multi ani Nintendo vindea o consola care era ca un tanc, si acum stai cu frica sa nu se zgarie... e de rau!
- Un alt mare minus, in 2017 sa nu-ti poti transfera propriul content/salvari de pe o consola. Daca se buseste, aleluia! Really? Si vor si bani pentru asa ceva?
- Microsoft a tot trambitat ca noul Xbox One X va fi consola Full 4K, Real 4K and so on. Deja aud zvonuri despre jocuri care folosesc diverse metode de upscale, checkerboard, etc. No offense, dar la ce hardware e acolo, deja ar trebui injurati developerii si inginerii care se ocupa de optimizare. Indiferent ca sunt de la Microsoft, EA, Ubisoft...
+ Un mare plus pentru Sony si pentru Nintendo pentru ca se tin tare pe exclusive. Desi personal cochetam cu ideea ca in ziua de azi orice joc ar trebui sa fie multiplatform, si fiecare din noi sa aleaga pe ce se joaca... trebuie sa recunosc ca am ajuns sa prefer un joc super optimizat pt. consola X sau Y, decat sa-l vad ciopartit pe X, praf pe Y, cu content mai bun pe o platforma si o prostie totala pe alta (cum ar fi clasicele serii Fifa, NFS... )
+ Multe plus-uri pentru Sony, pentru ca tot ce tine de consola lor este oficial in Romania. De la vanzare/garantie, pana la servicii online.
- La fel de multe minus-uri pentru Microsoft si Nintendo, pentru ca in 2017 ei inca nu stiu unde se afla Romania pe harta...
Toate au plusuri si minusuri (ca si la PC dealtfel), asa ca trebuie sa acceptam si sa alegem ce dorim. Momentan, cam acestea sunt ideile care imi trec prin cap la ora aceasta... si tin sa va reamintesc ca fiecare dintre noi, ca gamer, are dreptul de a se bucura de jocul sau pe ce platforma doreste (sau pe ce platforma isi permite si ii este mai la indemana). Mi-am luat si eu tona de misto-uri si de caterinca ieftina pentru faptul ca inca mai ma joc si pe telefon/tableta... dar am decis sa nu mai cobor la acelasi nivel.
Daca aveti timp si bani, si sunteti pasionat (sau poate colectionar), nu pot decat sa va sfatuiesc (si sa va doresc) sa le luati pe toate! Problem solved! ;)
Cam atat pentru azi. Bafta la postat! And keep on gaming...