Nu folosesc asa ceva nici la filme, decat daca nu am de ales, deci nu m-ar interesa la jocuri dar...clar e binevenita in orice, ca o alegere.
Insa sunt curios - de ce nu intrebati lucru asta si pe alte thread-uri? Gen PS games sau orice altceva?![]()
Ma bucur mult ca are mod de Balanced @40fps cu VRR, probabil ca asa il voi juca.
Pe mine m-ar interesa daca personajele principale si caracterele in general sunt meaningful. Spre exemplu, nu uit nici acum anumite personaje din AC1&2, chiar si din Unity cateva, personaje de care sa te atasezi cumva si sa faca povestea interesanta, sa te faca sa iti doresti sa vezi urmatorul quest, nu doar 'just another assasination'...
La polul opus, pe cat de mult mi-am dorit sa-mi placa Mirage, datorita locatiei care pentru mine dezvolta un interes enorm, jur ca nu mai tin minte nici macar un un personaj si nu doar ca le-am uitat numele, ci pur si simplu am blank.
Din pacate TV meu nu suporta 40fps decat in 1080p, asa ca nu prea-mi convine sa joc asa.
Cat de personaje, eu tin minte si acum toate personajele principale si povestile, in mare, de la toate AC-urile jucate, dar desigur ca nu ai cum sa faci intr-un joc, ceva mai memorabil decat ai facut in 3-4, cu Ezio, Desmond, samd. Sunt personaje cu care am jucat, in jocuri diferite, multi ani si e normal sa te atasezi altfel.
In Mirage a fost cumva usor, daca ai terminat Valhalla, pentru ca joci cu Basim pe care-l intalnim in Valhalla (nu zic mai multe ca sa nu fie spoiler).
Aici, tot ce pot spune e ca sunt bine conturate si scrise iar povestea este foarte interesanta de la un punct.
Pentru ca nu vrem si nu cerem. Nu imi amintesc numele jocului, a fost prin 2020-2021 un joc in care a lipsit day one dubbing-ul in poloneza (atentie, dubbing adica inclusiv voce, nu doar subtitrari si localizare text), iar in prima saptamana se stransesera deja 175.000 de semnaturi la petitia cu 'add polish dubbing'. Luna urmatoare a aparut patch!
La noi si daca apare un joc subtitrat sau localizat full (Division 2, Ratchet & Clank, Astro Bot), se face caterinca si nu joaca mai nimeni in limba romana pentru ca romanul este fudul, el stie engleza, dar de fapt nu intelege nimic despre nimic, ca de fapt, nu a fost niciodata vorba despre faptul ca nu ar intelege limba engleza, ci pur si simplu despre respect si recunoastere. Croatii, cehii sau polonezii nu stiu engleza? Va zic eu, au procentaj mai mare decat noi raportat la nr. populatiei de vorbitori de limba engleza, dar nu exista joc sa nu vezi macar subtitles in limba lor.
Romanul... degeaba te zbati pentru el, lui sa-i iasa beletul la pariuri si sa poata cumpara jocuri 'de pe Argentina', nu-l impresioneaza prea tare nici faptul ca PlayStation (inca ma intreb cum s-a putut intampla miracolul asta) ofera suport full in Romania, mai mult de 50% stau cu conturi pe alte tari si nu ma refer aici la cei care o fac pentru ca au cine stie ce profile cu trofee, ci pur si simplu prefera sa economiseasca 5$ la tranzactie in loc sa isi creeze cont romanesc. Cunosc personal zeci... multi sunt admini pe facebook cu titulatura de 'group expert', dar au PSN pe US...
Exemplu aici -> este inacceptabil sa ai mai putini useri inregistrati pe RO decat Croatia, o tara cu nici 4 milioane de locuitori. Este inacceptabil si strigator la cer din toate punctele de vedere! Cehii sunt 24.000, polonezii sunt 92.000 inregistrati doar acolo!
Am facut share si aici si pe toate grupurile alea de experti de pe facebook la petitii, zeci de ani, am facut share la un grup de discord unde se discuta la un moment dat problema globalizarii in gaming... piele de maciuca, eram in semnaturi 5 romani, radeau aia de noi, pe langa sute de cehi, mii de polonezi si zeci de mii din toate tarile din Asia... pana si din Uzbekistan se adunasera la un moment dat 11 semnaturi...
So? Cu cine sa mai plec la bataie? Am deja varsta arterelor ca un pensionar, iau medicamente de migrena si de inima... cat si cu cine si pentru cine sa ma mai lupt cu ei? S-a dat drumul la PC Gamepass, praf in ochi...sunt petreceri in pijamale pe torente, veselie sa fie, da-le dreaqu de anomalii...
Din cauza asta, pentru ca nimeni nu se plange si nimeni nu comenteaza nicaieri, e ca si cum n-am exista. Vine cate o comanda de joc de la magazin oficial romanesc cu coperta in ceha sau poloneza, lasa ca merge ca oricum ajunge pe olx... in loc sa le spargem copertile in cap!
Contorizam tranzactii pe PSN Store din cine stie ce tara, consolele ajung in Romania cum ajung cu stickere in poloneza sau maghiara, cine si de ce s-ar zbate pentru o tara care ea insasi sta ca o branza si accepta orice si oricum... reduceri si promotii sa fie... si daca se poate si multiplayer gratis...
Cand au incercat oamenii aia sa inchida mizeria aia ordinara de torent, s-au rasculat puhoaie, mai rau decat protestele pentru CG, Shoshoaca mai lipsea sa instige la violente in strada, ziceai ca le-ai luat aerul de respirat, asa emulatie s-a facut pentru nenorocirea aia care nu este altceva decat un flagel! Un sfert daca imi semnau si mie petitiile de-a lungul anilor si cred ca ma suna Phil Spencer personal sa-si ceara scuze pentru nenorocirile pe care le-au facut dar... vorba aia... eu nu dadeam nimic gratis!
Sper ca te-am lamurit in legatura cu unul dintre aspectele pentru care Romania este in continuare tratata ca pielea magarului in gaming desi, contrar cursului natural al vietii, suntem totusi o tara de Tier 2, stam excelent totusi, avem Playstation si Nintendo oficial cu suport full, avem si mizeria asta de Microsoft dar doar pentru PC, avem Steam in romana... neasteptat de bine pentru niste consumatori profesionisti de conturi straine!
Scuze pentru off topic!
PS: Ultima comparatie in poza atasata, sunt 7000+ acolo, TOTI gameri de PC, le-am facut share cred ca de cel putin 10 daca nu de 15 ori la pagina oficiala de PC Gamepass Romania ca sa devina cat de cat vizibila si... uitati-va la rezultat... deplorabil...
Why bother... pentru cine? A existat la un moment dat si IGN Romania but... you know... aveau mai putine accesari decat doamna doctor Adina Alberts care te invata online ce-i preludiul la varsta mijlocie si cum sa-ti cresti potenta folosind conopida si gemul de afine, so...
Eu abia am asteptat sa joc The Division 2 cu subtitrare in romana...de altfel m-am bucurat de orice joc care mi-a oferit oportunitatea asta. Stiu engleza la nivel conversational, dar recunosc ca de multe...foarte multe ori nu inteleg mai nimic din ceea ce se discuta in jocuri pentru ca sunt anumite cuvinte, expresii pe care nu le stiu sau alta semnificatie...plus ca nu reusesc sa procesez suficient de rapid de cele mai multe ori si sa fac traducerea in cap, astfel ajung sa sar de anumite dialoguri...
Nah, ce sa-i faci, trebuia sa fiu mai studios in liceu/facultate.
Dar chiar daca as stii engleza la perfectie tot nu as da cu piciorul unui joc cu subtitrare in limba romana sau chiar dublat in romana daca actorii fac o treaba buna.
Deci eu sunt unul din putinii care si-ar dori foarte multe aceste subtitrari in limba romana dar mai avem de asteptat probabil mult si bine pentru ele.
Ce fain ar fi un joc dublat in romana, gen AC Rogue care a fost facut in marte parte de Ubi Bucuresti.
Nu as juca nimic in limba materna. Nu am ocazia sa exersez listening in engleza altundeva decat in jocuri si filme, in timp ce romana e la toate colturile. O limba straina se uita incet daca nu o exersezi, si nu vad niciun motiv sa nu imbin utilul cu placutul cand ma joc.
Cu cat te expui mai mult la expresiile pe care nu le intelegi, cu atat o sa le intelegi mai usor. Am avut o perioada in care puteam citi orice in engleza la nivel nativ, dar cand trebuia sa ascult nu puteam distinge doua cuvinte intre ele. Am tras de mine sa ma uit la zeci de filme fara subtirare, si am trecut de la nu inteleg nimic la 99% din orice ascult. Fac acelasi lucru cu a treia limba, si acum refuz sa joc ceva in engleza daca am optiunea de norvegiana, cu riscul sa nu inteleg un sfert din poveste.
Jocul asta poate fi jucat in japoneza, deci chiar era placut sa citesti text in romana. Macar de data asta, ca test. Nu strica optiunea in plus.
Nu zic nu, asa este cum spui, dar daca as avea optiunea sa pun subtitrare in limba romana la orice joc, as face lucrul asta fara ezitare. Sa spunem ca dublat nu as juca pentru ca se pierde din imersiunea oferita de vocile originale, asa cum in Shadows sigur se va pierde daca joci dublat in engleza...dar subtitrare? N-as sta pe ganduri...vorbesc pentru mine![]()
Sa revenim putin la joc
Mai e o saptamana pana la lansare si 3-4 zile pana apar reviews.
Noi nu-l vom avea day 1 din 2 motive:
1 jocul e huge si nu vreau sa ratez ceva;
2 astept day 1 patch (a mai avut un update acum 2 zile) care sper sa rezolve mare parte din problemele jocului si dupa acel patch, vreau sa testez cateva ore, tot ce stiu ca e "stricat" din perspectiva mea si sa vad daca depunctez sau nu (daca repara sau nu).
Atat vreau sa-mi spui. Merita? Sunt fan AC inca de la primul...singurul pe care nu am putut sa-l joc a fost Valhalla...nu imi plac Vikingii, nu imi place istoria lor si efectiv jocul ala nu mi-a captivat absolut deloc interesul. In schimb ... Japonia, Samurai, Shinobi...e altceva si personal am din ce in ce mai putina rabdare pana apare
In schimb ma sperie putin deoarece in ultima vreme, prins de stresul si timpul limitat de la zi la zi, nu mai am suficienta rabdare cu jocurile Open World / RPG unde lumea e imensa si prefer ceva liniar pe care sa-l duc la capat in 10 / 12 / 14 ore. Sper sa nu mi se desumfle repede entuziasmul pe care il am acum cu privire la Shadows.
Off topic - Nu am inteles niciodata faza asta cu - nu am putut sa joc x joc pentru ca "insert reason despre etnie/rasa/sex/samd here" - si nu ma refer doar la tine, dar am tot auzi in ultimii ani lucruri de genu asta - de la jocuri in care personajul principal e femeie si/sau gay, musulman (vezi chiar AC Origins si Mirage unde am un prieten foarte bun care adora toata seria si a jucat tot, mai putin aceste 2 jocuri din acest motiv) sau alte chestii de genu.
In cazul meu, daca ma atrage jocul sau seria, efectiv nu ma intereseaza detaliile astea si cat timp povestea e bine scrisa si personajele sunt bine conturate, ma bucur de jocul respectiv.
Iti respect principiile si decizia, vreau doar sa spun ca mie mi-a placut enorm de mult Valhalla si lumea respectiva.
Revenind la joc, pot spune doar atat - este un veritabil joc Assassins Creed cu un sistem de combat imbunatatit.
Si da, inteleg ce spui si referitor la jocurile Open World - si eu simt ca am ajuns la o oarecare supra-saturare de jocuri de genu asta (si nah, tocmai am terminat STALKER 2 si KCD2 care au fost senzationale si huge) si cand pun mana pe ceva mai liniar, il joc pe nerasuflate si mi-as dori sa tina mai mult sau sa fie mai multe asa.
Sa nu ma intelegi gresit, n-am absout nicio problema daca protagonistul e femeie/barbat/gay/trans sau mai stiu eu ce. Din partea mea pot juca si cu un pitic, gay/trans/bi ... nu conteaza. Nici in viata reala nu am nimic cu aceste persoane si le respect orientarile oricat de normale sau anormale ar fi ele. Traim (inca) intr-o tara libera si fiecare e liber sa fie asa cum isi doreste.
Revenind la Valhalla...nu stiu daca neaparat vikingii au fost probleme sau supra-saturarea de open world si cand am vazut cat de plina e harta si cat de multe sunt de facut nu i-am mai acordat nici cea mai mica sansa...pentru ca dupa cele 2 ore petrecute in el nici nu l-am mai incercat desi am tot citit si a m vazut cat e de laudat. In schimb, Mirage l-am terminat intr-un weekend si l-am jucat fara sa "respir", ba chiar am facut platina pe PS5, atat de mult mi-a placut. Probabil faptul ca a fost mai mic, mai scurt...a contribuit la lucrul asta.
Stiu ca probabil nu ai voie sa spui nimic concret de asta,dar din ce stiu cel putin Naoe e destul de "stricata" in joc cu anumite skills de te face invincibil in modul Tanto si le tot spamezi ( nu vreau sa-i spun numele pentru a nu se considera spoiler ),as fi curios daca cumva intampini si tu "problema" asta sau daca au de gand chiar s-o redreseze prin patch-uri
Sincer nu stiu exact la ce te referi (eventual da-mi un PM ca sa explici fara grija de spoilers), dar nu mi se pare nimic "stricat" la abilitati/skills ca sa ajungi OP - ba chiar nu ma simt OP in niciun moment, cu niciunu dintre ei, in combat direct, cand te ataca mai multi inamici care au si armuri.
Bookmarks