Salut budu si bine ai venit. Am o rugaminte, pentru ca nu stiu ce numesti tu "paduchi"... fa o poza cu ei si ataseaz-o pe forum, ca sa vedem exact despre ce este vorba si cum se poate combate. Dealtfel, n-ar fi rau sa pui poze cu ambele acvarii![]()
Salut budu si bine ai venit. Am o rugaminte, pentru ca nu stiu ce numesti tu "paduchi"... fa o poza cu ei si ataseaz-o pe forum, ca sa vedem exact despre ce este vorba si cum se poate combate. Dealtfel, n-ar fi rau sa pui poze cu ambele acvarii![]()
salut scuze de intarziere dar nu am mai avut timp sper ca se vad destul de bine pozele am sa mai fac niste poze mai clare data viitoare.Si vroiam sa va intreb la carasei ce ornamente pot sa mai pun in acvariu sau ce plante care sa nu le manance si la ciclide pot pune ceva plante ?
Salut budu. Desi nu vad prea bine in poze (sunt cam neclare), cred ca la ciclidele africane ai pietris... ori lor le trebuie nisip (sau pietris cu bob fin, foarte mic). Nu are rost sa le pui plante... daca le tii apa la valorile ok pt. ciclidele africane. Iar la carasei ai putea incerca cu anubiasi, sau plante cu frunze mari (si "amare"). Depinde foarte mult de caraseii tai, de ce primesc de mancare, cat, etc... Nu poti vedea pana nu incerci. Bafta !
ms pt sfat am sa incerc sa bag ceva plante la carasei si o sa schimb si pietrisu intre acvarii eu am avut ciclidele in acvariu in care am caraseii acum iar acolo am pietris fin. mai am o intrebare am 2 ciclide nu stiu ce rasa exact dar sunt singure am cate un exemplar din fiecare si stau aproape nemiscate nu se joaca ca celelalte oare sa fie ca nu au pereche?
---------- Post added 09-05-2010 at 10:40 PM ----------
a si mai am o problema am la carasei o bacterie cei de la petshop miau zis ca sunt paduchi de iaz dar de cand am schimbat acvariile vad ca nu mai sunt dar am 2 carasei care au rani pe ei am mai pierdut 2 si nu stiu cu ce sa ii fac bine acum ii am in carantina cu o putra numita aquarium muster parca asa ceva
Man, tu schimbi pestii prin acvarii dupa un sistem anume, sau cum ? Nu de alta, dar daca tu ai acolo ciclide africane, esti pe cale sa le omori... Acestea de obicei au nevoi speciale (in functie de provenienta lor... care de obicei este unul din cele 3 mari lacuri ale Africii: Malawi, Victoria si Tanganika). Au nevoie de filtrare puternica, mancare congelata (nu stiu pe nimeni cu africani sa-i creasca doar cu fulgi... poate si datorita marimii lor). Dar faptul ca treci carasei in acvariu de ciclide africane si invers nu-mi suna bine deloc. Eu nu sunt expert in ciclide africane, asa ca ti-as recomanda sa te documentezi inainte...
Sorry, din pacate aici nu dam sfaturi ca in petshop-uri unde sunt atotstiutori. Trebuie sa pui o poza cu "paduchii" respectivi (incearca sa faci poze cu zonele afectate)... Mai stiu pe cineva care si-a omorat pestii incercand sa-i trateze de "paduchi de crap", si cand colo asa i se colorau solzii caraseilor respectivi (cand se maturizau).
P.S. Aquarium Munster este o firma, nu un medicament. Poti vedea aici care sunt medicamentele produse de ei: Home - Aquarium Mnster - Fish like us
o intrebare mai am am vazut nenumarate acvarii de ciclide cu tetrazona sau pangasius in ele sunt compatibili cu africanele?
budu, ciclide sunt si ramirezii, discusii, scalarii... insa ciclidele africane au totusi alte necesitati. Ciclidele americane pot convietui cu plantele linistite, pe cand cele africane nu prea. Mai mult, daca vrei o populatie de ciclide africane, nu recomand decat pentru acvarii de la minim 240L in sus.
Acum, revenind la intrebare. Cei care pun tetrazone cu ciclide africane n-au nicio treaba cu acvaristica. Sunt probleme si intre africani din zone diferite sau familii diferite, daramite intre africani si alte specii. Ai mai jos un tabel cu compatibilitatile intre ciclidele africane, care sper sa te lamureasca.
Peste tot pe net o sa gasesti sfaturi de genul "The most important rule of compatibility; do not mix cichlids with anything that is not a cichlid, such as tetras or guppies. Cichlids are very aggressive fish and most likely within a week, they will beat or kill anything else you have put in with them.". Ca aici de exp: Cichlid Compatibility in Aquariums: What Fish Not to Mix in Your Freshwater Tank
Salut MonkY si ceilalti!
Foarte bune povestile tale despre pesti, MonkY. Ma bucur ca am gasit acest forum.
Eu am un acvariu Juwel Rio 125 l net din 13 martie anul acesta. Apropo, Okayo, daca vrei sa iti schimbi acvariul cu unul de 120 l, in curand o sa ti se para aproape la fel de mic cu cel pe care il ai acum. Eu am 40 de pestisori, stiu ca e suprapopulat dar nu ma indur sa scap de nici unul, ba dimpotriva, as mai vrea si altii.
Am facut ieri si azi testul JBL 5 in 1 si am valorile ok, doar la nitrati putin mai mari.
Apa arata bine, rahatii se dizolva si nu se vad deloc.
Am probleme cu o pereche de xifo, care parca slabesc de la o zi la alta. La fel a fost si cu un mascul de moly galben, care a slabit ca un somalez si a murit in cele din urma. Femela lui a ramas singura de 2 zile si e disperata saraca, il cauta prin tot acvariul si nu se simte bine singura, desi inainte il mai caftea. Pestii astia cu probleme asa i-am cumparat, mai rahitici, ca nu mai stiu pe unde sa caut pesti de vanzare in Sibiu (de aici sunt), ca sunt putine locuri de aprovizionare - 4 locatii, si pestii arata jalnic aproape toti pe la vanzatori. Care au cel putin cate un peste mort aproape in fiecare acvariu. Aproape de fiecare data cand am cumparat am avut unii pesti cu probleme, care mai devreme sau mai tarziu au plecat intr-o lume mai buna. Cel putin au scapat de Basescu.
Mai am o problema cu nist melci, care au venit singuri la mine in acvariu. Nu stiu ce fel de melci sunt. Sunt foarte mici, 2-3 mm. Sunt cuminti si nu mananca plante si fac curat foarte bine (isi platesc cazarea) dar parca sunt tot mai multi si mi-e frica sa nu devina o invazie. Ca un chirias nedorit pe care nu-l mai poti da afara. As incerca cu un asasin platit sau cu un botia, dar nici n-as vrea sa moara toti, pt. ca sunt foarte buni la curatenie.
Ce pesti am: un scalar negru si unul alb - erau dublati, dar fiecare a inceput sa se bata cu dublura sa si am dat dublurile. Astia doi de au ramas se inteleg chiar bine pana acum; 8 guppy; 8 neon; 4 xifo; 2 platty; 1 molly galben; 3 kuhlli; 4 zebre; 2 ancistrusi; 2 cory; 4 SAE - ultima achizitie.
Ciclarea am facut-o cu pesti in acvariu din a doua zi: scalarii, neonii, guppy, platty si xifo, si au trait toti, mai putin 2 guppy tot asa emaciati. Restul pestilor i-am luat dupa vreo luna.
Oricum ciclarea cred ca s-a terminat abia de vreo 2 saptamani. Am ramas surprins vazand cum au aparut zone libere de rahati in pietris - de ziceai ca-i lustruita fiecare pietricica, zone care s-au intins apoi treptat in tot pietrisul. Nu stiu, poate o fi si de la melcii aia, sau asa tre' sa arate un acvariu ciclat.
Cu algele nu am avut probleme mari. Am citit ca e mai bine sa cureti doar geamul frontal si in rest sa le lasi sa isi faca damblaua si dispar de la sine. Asa a fost - oricum nu erau suparator de multe, vizual vorbind.
Am trecut prin multe incercari de repozitionare a plantelor, pietrelor si radacinilor prin acvariu pana imi place acum cum se prezinta acvariul. I-am stresat cu asta foarte tare pe pesti cat si, mai ales, pe nevasta-mea. Care, initial, cand am luat acvariul, stia ca trebuie multa treaba cu el si isi punea problema ca nu o sa le fac curat la pesti. Le-am facut de i-am innebunit. Putin a lipsit sa nu spal si filtrul cu toate materialele de filtrare tot la 2 zile. Noroc ca am citit la timp despre importanta vietii bacteriilor. Oricum, cred ca acum la pestii le e dor sa mai intru mai des la ei in acvariu. Se obisnuisera cu aspiratul si mutatul "mobilierului" de veneau dupa mana mea sa imi tot dea sugestii.
Acum nu stiu ce sa mai pun prin acvariu. Si pesti stiu ca nu mai pot pune, desi mi-as mai dori macar 2 botia si un shark red tail. Si vreo 2 gurami macar si 2 hoplo.
Asa ca e clar ca urmatorul acvariu, cand o sa am mai mult spatiu in casa, o sa fie unul de vreo 400 de litri. Pana atunci imi place enorm si actualul.
Multa bafta tuturor si sa traiti bine.
Salu Goran.
ma bucur ca ai ajuns aici. de ce? pentru ca des ajung prin Hornbach (care aici e un magazin gen praktiker cu departament de acvaristica) si aud tot felul de cumparatori care-si iau pestii ca din piata. se vede clar ca nu au citit sau informat. Iar apoi revin spunand ca le-au murit sau ca au probleme. Cred ca in cazul tau problemele au fost diminuate de un acvariu de calitate si de o capacitate mai mare a acvariului. Eu insa m-am gandit la o solutie de nivel mediu...si am gresit. Am sa repar treaba si voi fi nevoit sa vand acvariul actual de 60l. In timpul acesta de cand am acvariu in casa am observat ca suprapopularea nu face bine. Intr-un fel sau altul cei mai slabi cedeaza si se ajunge in final la echilibru... ceea ce iti va spune si Monky dar o fac si eu este o comparatie cel putin asa o vad eu: baga un om gras, cativa normali si cativa slabi ingramaditi intr-o camera. Incet dar sigur aerul se strica, devine irespirabil iar cei cu imunitate scazuta incep sa dea semne de boala si in cele din urma vor pleca. Vazand imaginea asta precum si urmarile achizitiilor mele (nu prea multe) am realizat ca la ce populatie am acum stabila de cateva saptamani, cam asta e echilibru si chiar si asa observ ca se face cam multa mizerie in acvariu. Eu am sa ma limitez la acvariul de 125l, dar never say never. Poate candva voi urca si mai sus.
Numai bine.
Salut goran si bine ai venit pe CG. Sa le luam usurel... ca ai scris ceva. Mai bine scriu pe puncte...
1. Intr-adevar, niciodata nu va fi suficient acvariul. Si al meu de 550 deja mi se pare prea mic. Si la fel, cu greu ma indur sa dau, chiar si din ploaia de puiuti de ancistrusi si puntiusi...
2. Referitor la nitrati mariti, ii rezolvi repede cu un schimb de apa partial (verifica apa cu care faci schimb, sa nu ai totusi nitrati prea multi chiar de la robinet). Si introdu niste plante cu crestere rapida (vor hali excesul de nitrati) dupa care daca nu-ti place de ele, le donezi, sau pastrezi cate putin din ele, pentru astfel de cazuri.
3. Daca ai luat pesti cu probleme (cum ai zis de xifo cei slabi) genetice sau interne din start... slabe sanse sa invingi soarta. Insa nici sa nu crezi ca se dau repede batuti. Eu am avut niste neoni batuti de soarta (unii erau atat de slabi incat nici nu ar fi avut unde sa intre un graunte de mancare) dar care au rezistat mai bine de un an... ceea ce pt. mine a fost un fel de miracol. Eu nu le dadeam sanse nici cateva saptamani...
4. Daca nu ai pesti interesanti pe-acolo, de ce nu faci un drum prin preajma Sibiului... eventual vezi pe forumurile de acvaristica, poate gasesti pasionati din Sibiu (sau poate apar si pe-aici) de la care sa cumperi... Cred ca daca te superi, poti sa dai si o fuga la unguri sa iei pesti
5. Melcii, ar fi bine sa pui o poza cu ei sa vedem exact ce sunt. Mare grija, par cuminti, frumosi, devreme acasa... dar daca sunt prolifici, o sa te rogi sa scapi de ei. Si mie imi place sa-i vad cum curata tot de pe substrat... dar devine ingrijorator cand vezi ca de fapt se misca tot substratul plin de ei...
6. Wow, cam multi pestiuci in 125L. Si cu vivipari (care au tendinta de a se inmulti in draci) ! Iar cei 4 SAE, daca sunt SAE seriosi si au ce papa (in special alge la inceput), o sa ai "furtuna" in acvariu cand vor sari de 10-12cm...
7. Cu ciclarea... nu se stie niciodata cat de bine au scapat pestii. Ca dovada ca inca ai pierderi (pe care poate nu le aveai daca nu ciclai cu ei). Iar cu algele, daca mentii totul sub control (curatenie, valorile apei, plante sanatoase, mancare nu data in exces) ai sanse sa le ocolesti. Intr-adevar, cele de pe geam (mai ales ca ai si ancistrusi, sae) e bine sa le lasi sa-si traiasca perioada scurta de viata (daca nu sunt in lumina naturala, o tin cam o luna, dupa care se "innegresc si mor"). In plus, e haios sa vezi un ancistrus cum se supara si intr-o zi iti face bec un "km" de geam
8. Vezi usor cu asezarea si repozitionarea plantelor... ca e o chestie foarte stressanta. Si chiar pt. pesti daca sunt mai "teritoriali". Cat despre pesti care le e dor de tine... crede-ma ca nu le e. Lor le place sa nu fie stress, sa nu se schimbe mai nimic, sa fie valorile apei optime... Daca vrei sa-i inveti sa vina la tine, poti sa incepi sa-i hranesti cu ajutorul unei pensete. Pe mine m-au omorat deja... nu mai pot sa tai o frunza ca incearca toti sa muste din penseta, foarfece, degete... Ca sa nu mai zic ca deja cei mai vechi au personalitate, de ma lovesc peste maini...
9. Zici ca nu stii ce sa mai pui in acvariu... Well, intai de toate, pune o poza (sau mai multe) sa vedem si noi despre ce este vorba. Pentru ca momentan, ne bazam doar pe imaginatie
10. Vrei sa mai iei 2 botia, red shark, 2 gurami si 2 hoplo ? Eu zic STOP JOC. Nu numai ca iese ciorba, dar te indrepti vertigions spre crima. Arunca si o privire pe http://www.consolegames.ro/forum/f63...i-echipamente/ in special pe partea cu marimea pestilor si cantitatea de apa necesara, plus partea de compatibilitate (ai si un chart). Altfel o sa incepi sa-i culegi... si nu respirand...
Bafta multa si te asteptam cu poze si detalii. Dar pls, ia-o mai incet...
---------- Post added 13-05-2010 at 01:34 AM ----------
Am fost azi prin Hornbach Militari (pt. diverse, dar bineinteles ca vizita la raionul de acvaristica e obligatoriu) si am ramas complet dezolat. Fara suparare, dar s-a cam dus naibii. Daca nu pune mana cineva pe raionul ala si sa-l refaca de la zero, in scurt timp cred ca o sa-l inchida or something. N-am vazut in viata mea alge mai mari si mai urate cum erau cele de pe plante. Nu era acvariu fara pesti morti si altii care sa se hraneasca din ei... Am stat cam o ora pe-acolo si n-am vazut picior de om care sa se ocupe de clienti... Mancarea avea 2 degete de praf pe ea... Jenant. Nota 2. Pacat de pestiuci si de numele Hornbach.
P.S. Cand cumparati mancare de la ei, luati cutiile la verificat. Unele au fost desfacute/desigilate si nu se stie cat de buna mai este. Si neaparat, verificati garantiile. Unele sunt atat de vechi incat sunt deja expirate sau pe cale sa. Daca luati 3 cutii din acelasi raft, aveti sanse sa vedeti 3 date diferite de expirare. Brrr...
Dezinteresul asta l-am vazut si eu. Ei pana la urma sunt acolo sa vanda pesti... partea cu intretinerea cred ca le cam scapa.
Duminica am prins o discutie interesanta intre 3 baieti de raion care erau toti la zona de acvaristica. Unul povestea pentru ceilalti cum altul(nou venit) s-a apucat sa dea de mancare la pesti si "turna si turna", altul zice "sare si piper" pana cand povestitorul l-a oprit si i-a zis ca nu face bine ca nu se da atata mancare, la care noul venit "pai nu vezi ca mananca". Probabil se gandea ca la un moment dat saturati or sa lase mancarea sa pluteasca si se vor duce la joaca.
Poze o sa pun in weekend.
Ieri am cumparat un reflector Juwel de neon High Lite, pe care l-am pus la neonul din spate al acvariului. La Juwel Rio sunt doua neoane T 5 High Lite de 28 W. Se vede diferenta, nu foarte tare, dar e mai bine luminata partea din spate, unde sunt plante mai inalte si partea de jos era umbrita bine. Oricum foarte scump reflectorul, 28 lei o fasie de aluminiu indoit.
Vreau sa fac ceva modificari la filtru, care are 4 bureti mari si lati pt bacterii, 1 burete cu carbon, 1 cutiuta cu pietricele Cirax si deasupra perlon. As schimba filtrul de carbon cu inca o cutie de pietricele poroase de la Munster, cica 1250 mp/litru. Dar e greu de gasit o cutiuta de plastic care sa se potriveasca. Am vorbit cu seful de la un magazin de acvaristica si zicea ca poate face rost cumva. Nu inteleg de ce nu se poate comanda si cumpara piesa respectiva de la Juwel etc.
Am cumparat ceva de la HUVAL in loc de vata de perlon. E mai gros si mai compact, vata se aplatiza foarte tare in contact cu apa si cu impuritatile, iar schimbatul ei se recomanda la o saptamana, deci tine 2 saptamani, iar la ce am cumparat se recomanda la 1 luna, deci va tine cred 2 luni. Dupa care se poate clati etc.
O chestie ciudata: am pus o nuca de cocos goala si gaurita in acvariu. In primele doua zile era asediata de ancistrusi si de platty si sifo, care intrau si ei inauntru. Acum doar anicstrusii din cand in cand se mai plimba pe ea, dar nu mai intra in ea. Oare de ce? Ar fi trebuiit sa o fierb? Emana prea mult tanin? Eu am cumparat-o de la Real si am curatat-o bine pe dinauntru si am spalat-o biine cu apa.
Foatre haios cum scalarii si-au delimitat un teritoriu de unde fugaresc pe ceilalti. Noroc ca ca e un teritoriu de vreo 200 cmp doar. Mai ramin inca vreo 2700 cmp pentru ceilalti!
Daca retineam ca SAE se fac peste 10 cm luam doar doi. Am ramas cu impresia ca se fac de maxim 6 cm lungime, si cand i-am vazut pe astia asa mici si subtiri - sunt ca niste bete de chibrit, am zis sa iau 4. Cand cresc mai mari o sa dau 2 poate. Sau poate o sa mai reduc din guppy. Astia sunt alti ciudati. Am 5 masculi si 3 femele. Eu am vrut sa fie invers, dar 2 masculi nu au o coada voalata, si eu ziceam ca totusi sunt masculi, iar vanzatorul nu, ca sunt femele. Si i-am luat. Acuma ori sunt masculi ori daca nu sunt niste lesbiene, ca sunt tot dupa o ea. Dar nu stiu de ce am 3 femel totusi si doar una e curtata de masculi. Celelate 2 nu or fi mature? Eu le am de 1 luna si sunt destul de marisoare, nu chiar ca cea curtata, dar... A, si un mascul de guppy a ramas intr-o seara fara coada, asa din senin, doar cu radiile, ca o matura. Am crezut ca e bolnav, dar nu l-am tratat cu nimic, pentru ca se comporta ca si cand nu avea nimic. Acum a ince4put sa ii creasca coada la loc. Avea o caoda alba cu puncte, iar corpul e mic si verde gri dar cu niste liniute scurte fosforescente rosii si galbene si portocalii pe el. Am auzit de pesti vopsiti prin injectare, si imi face impresia ca asa o fi si el, saracul. Mai ales ca l-am luat dintr-un lot importat.
Ancistrusii mei au vreo 4 respectiv 6 cm lungimne, dar nu au mustati pe nas. Or fi amandoi femele sau sunt inca puiuti?
�n perindările pe net am descoperit un model interesant de acvariu și mi-am adus aminte de threadul ăsta, m-am g�ndit să �mpart cu voi informația, să nu răm�n singurul care salivează
AquaVista, Inc | Products | Wall Mounted Aquariums (Panoramic) - NEW!
Salut.
Personal nu imi plac acele acvarii, arata bine, dar atat. Au doar vreo 15 cm latime si am impresia ca pentru pesti e ca si cum ar trai un om pe hol. Plus ca costa enorm, poate pentru ca se lauda ca au totul computerizat si regleaza singure nivelul de oxigen, co2, ph etc. Doar nu va fi un laborator intreg ingramadit acolo. Parca nu imi vine a crede. Si placerea acvaristicii parca e si in a mai avea ocazia de a incerca, de a descoperi lucruri noi, de a interveni personal. Asa poti sa iti pui un monitor mare pe perete cu un screen saver cu pesti si tot aia e.
Asta e doar parerea mea, daca tie iti place un astfel de acvariu sper sa ajungi sa ai asa ceva.
Le asteptam cu interes.
Nu inteleg de ce iti trebuie neaparat o "cutie care sa se potriveasca" ? Poti cumpara frumusel "filter bag" (de la JBL: Saculeti pentru material filtrant JBL Filter Bag sau Sera: Saculeti filtranti Sera Filter Media Bag nr.2) si pui in ele "pietricelele poroase". Nu stiu cum sunt cele de la Munster, dar iti recomand Eheim Substrat Pro
Normal ca trebuia fiarta... sau luai din Hornbach gata pregatita. Oricum sa nu-ti imaginezi ca intr-o nuca de cocos or sa stea ancistrusi, platty si xifo... eventual toti odata. Aproape sigur daca va pune stapanire un ancistrus pe ea, a lui va fi. Si-atat. Eventual mai lasa niste cory ceva sa intre (dar cand nu are pui)
Intr-adevar, foarte "haios"Tocmai ti-ai raspuns singur la intrebarea despre guppy. Sa vezi ce haios o sa fie cand scalarii se vor decide ca le place gustul... Dar, asa se intampla cand faci "ciorba"...
Sincer, n-as vrea sa fiu posesorul unui asa ceva. Nici nu vreau sa ma gandesc cat de dificila e intretinerea lui, accesul la toate cele... Brrr.
Nu i-am vazut niciodata pe scalari atacand alti pesti, cu exceptia unuia care ciupea masculul de betta. Sunt sigur ca avea ceva acel guppy. In acvariul de unde l-am luat erau doar guppy. M-am dus mai apoi si m-am uitat si erau si alti guppy fara cozi.
Teritoriul scalarilor e chiar pe coltul din spate opus filtrului, unde aveam inainte o cabomba mare care nu avea lumina destula si am scos-o. Nu incurca. Imi plac tare mult. Ce sa fac, sa dau ceilalti pesti si sa tin doar scalarii?
Adevarul e ca si poti sta 24/7 dupa ei... in special noaptea. Asteapta sa se aleaga perechea si sa inceapa sa depuna.
Stai ca am mai aflat o noutate. In acea "ciorbita", tu mai ai si un betta ? Dzeule mare... Man, citeste te rog http://www.consolegames.ro/forum/f63...i-echipamente/ si mai intreaba si tu de compatibilitate inainte de a lua pesti. Sunt curios cati va trebui sa omori pana vei intelege ca unii chiar nu sunt compatibili...
Sorry, dar tu incurci placerea ta de a avea varietate cu incompatibilitatile dintre pesti. Ai 125L cu 2 scalari, 8 guppy, 8 neoni, 4 xifo, 2 platty, 1 molly, 3 kuhlli, 4 zebre, 2 ancistrusi, 2 cory, 4 sae si un betta si vrei inca 2 botia, red shark, 2 gurami si 2 hoplo ?!? Chiar imi pare rau, dar aici nu te va putea ajuta nimeni... nu numai ca sunt incompatibili, dar au si cerinte complet diferite si depaseste cu mult ceea ce poate tine un acvariu de 125L. Daca n-as avea pic de suflet, as incepe sa pun pariu pe care dintre specii va muri prima...
Stai, am zis ca as mai vrea botia, shark, hoplo si gurami, nu ca vreau neaparat.
Tu la cati zici sa ma limitez in acvariu?
goran: aici am explicat cum calculezi daca ai suficient spatiu: http://www.consolegames.ro/forum/f63...te/#post243074
Dar cum vad ca nu vrei sa citesti, dau aici un quote:
Dupa ce ai terminat de calculat cati L ar trebui sa ai pt. pestii tai, iti recomand sa te uiti la poza de aici: http://www.consolegames.ro/forum/f63...te/#post249578. Cum nu sunt sigur ca o vei face, o voi posta aici din nou, plus inca una extra ca attachment. Vezi ce este compatibil si ce nu... si dupa aceea mai vorbim. Bafta !Va recomand sa incepeti prin a va gandi ce pesti si care este numarul pestilor pe care ii doriti in acvariu. In functie de numarul acestora veti achizitiona acvariul (sau construi) si nu invers. In ajutorul vostru voi veni cu un simplu calcul pe baza caruia va puteti calcula marimea acvariului necesar. Atentie, intotdeauna se calculeaza marimea pestelui la maturitate si nu cand este mic.
In calculul vostru va trebui sa tineti cont de capacitatea utila de apa, nu de capacitatea totala a acvariului. De exp. la un acvariu de 50 x 50 x 50, cu capacitatea totala de 125 Litri, vom scade 3cm pierduti la partea superioara (ca doar nu umpleti acvariul pana la "buza") si 7cm pentru substrat. In felul acesta, acvariul va avea o capacitate (aproximativa, avand in vedere ca in acvariu va mai "fura" din spatiu si pietrele, mopanii, elementele de decor, etc.) de 100 Litri.
- pestii pana la 5 cm au nevoie de 1,5 litri de apa/cm de lungime. De exemplu un neon (de 4 cm) are nevoie de 1,5 x 4 = 6 Litri de apa
- pestii de 5 - 9 cm au nevoie de 2 litri de apa/cm de lungime. De exemplu un ramirez (de 7 cm) are nevoie de 2 x 7 = 14 Litri de apa
- pestii de 9 - 13 cm au nevoie de 3 litri de apa/cm de lungime. De exemplu un ancistrus (de 10 cm) are nevoie de 3 x 10 = 30 de Litri de apa
- pestii de peste 14 cm au nevoie de 4 litri de apa/cm de lungime. De exemplu un hoplo (de 15 cm) are nevoie de 4 x 15 = 60 de Litri de apa
Nu uitati sa luati in calcul absolut toti pestii si nevertebratele (melcii, racusorii, etc.). Nu mergeti pe ideea ca "hoplo si corydoras stau mai mult pe jos" sau "ancistrusii stau mai mult ascunsi sau pe geamuri". Indiferent unde vor sta, acestia "respira" si produc excremente pe masura.
Monky... am dat jos de pe net un material despre acvaristica de la Sera... ceva de genul "How to...". Ei bine tipul inainte de a incepe sa-si spuna poezia despre acvaristica precizeaza cateva lucruri, unul fiind ca atunci cand citesti, vezi sau iti spune cineva ceva legat de asta nu esti pe deplin atent la informatii si atunci e bine sa revezi/recitesti/reamintesti. Adica repetitia e mama inavtaturii. nu te astepta ca cineva care a citit o data Ghidul sa retina complet tot ce scrie sau sa revina sa-l reciteasca mai cu seama daca e un pasager de pe net si nu e inscris pe Console Games.
Vroiam doar sa nu te enervezi pe acest lucru si sa ai aceeasi atitudine pe care am apreciat-o si care m-a determinat sa-ti cer sfaturile. In mod sigur multi care intra si ajung sa-ti scrie pe aici sunt acvaristi de ocazie si in mod clar nu au studiat prea mult inainte de a lua decizii de achizitie. Cu toti facem greseli, d'aia suntem oameni.![]()
Bookmarks