Single post: HDMI 2.0 este oficial: 4K la 60FPS!
-
Senior Member

Originally Posted by
tomitza
Si cu ce te-ar ajuta sa ai aspect ratio de 21:9? Abia ce au reusit unele televiziuni din Romania sa treaca pe format 16:9 si tu vrei deja 21:9 ( sa nu mai vorbim de full hd) . Nu vad rostul letterboxului inutil atat timp cat nu vezi un video special filmat letterboxed.
Pai momentan, cu mai nimic. Se vorbeste insa despre standardizarea suportului pentru un astfel raport de aspect (21:9) si nu de adoptarea obligatorie, iar asta este un avantaj. De ce? Pai simplu: 99% din titlurile mari ale filmelor comerciale sunt lansate in format 16:9 insa folosind material letterboxed. Asta inseamna ca am degeaba un ecran panoramic daca am in continuare dungi negre. Iar daca as face parte din acel procent de nisa care si-a luat pana acum 21:9, as putea avea imaginea pe tot ecranul doar cu zoom, ceea ce inseamna oricum o degradare a rezolutiei, eventual imposibilitatea de a vedea subtitrarea (evident, vorbesc de blu ray-urile si dvd-urile actuale). Daca formatul este standardizat, asta inseamna ca am posibilitatea implicita de a alege (sau de a mi se configura automat) imaginea pentru tipul de display pe care-l am.
Oricum, cine isi va lua UHD in primii ani cu siguranta nu si-l ia pentru transmisiile TV (dupa cum nici the early adopters ai LCD-urilor sau plasmelor nu si le-au luat pentru asta), asta fara sa mai discutam ca vorbim despre UHD in conditiile in care televiziunile nu transmit over the air la rezolutii mai mari de 720p (1080i este oricum un oversampling, ai fix la fel de multe detalii pe ecran ca si in 720p). Sigur, sunt cateva exceptii notabile la televiziunea satelitara digitala, dar sunt fix acele exeptii care confirma regula.