Stiu man, aproape fiecare camera are cate un downside... dar important e sa vezi cum arata produsul final: pozele! Si crede-ma ca "jucariile" astea de mai sus, bat multe DSLR-uri care costa chiar si de 2-3 ori mai mult. Cel putin RX100 si G1X (care au si senzor pe masura), se pot bate linistite cu DSLR-uri profi. Pentru ceva "pocketable" e chiar o minune (un RX100 II nu cred ca ar fi putut exista acum cativa ani).

Si pentru ca am primit 2 PM-uri legate de intrebarea "deci tu nu recomanzi sa fac poze cu smartphone-ul?" si "e chiar asa de mare diferenta dintre un Nokia Lumia 1020 sa zicem, si cele 3 prezentate de tine?", voi incerca sa raspund pe scurt (pentru ca as putea sa discut despre diferente toata noaptea). Poate sa aiba smartphone-ul acela si 100 de Megapixeli, in final conteaza mai mult calitatea senzorului, a opticii, a procesorului de imagine, decat milioanele de Megapixeli. Si nu trebuie sa ma credeti pe mine pe cuvant. Faceti poze! Si comparati-le! O sa va convingeti singuri imediat de diferenta. Celor care nu stiu, le aduc aminte de Canon si Nikon care pe anumite modele de camere, chiar au scazut numarul de Megapixeli... preferand o calitate mai buna cu mai putin noise la ISO mai mare. Din pacate vad ca in ultimul an a reinceput lupta pentru cat mai multi Megapixeli - poate si din cauza ca producatorii de camere foto se simt "amenintati" de jucariile din smartphone-uri cu jde Megapixeli. Si chiar daca unii stiu ca nu asta e cel mai important lucru, vor pierde multi clienti din aceasta cauza. Si ii pierd in continuare.

Atentie: eu ma refer aici la cei care chiar merg pe partea de pro-sumer, fac poze pe Manual, sunt "pixel-peepers", stiu ceva fotografie... Pentru "home use" merge foarte bine si un smartphone gen iPhone 5, Galaxy S4, Galaxy Note 3, HTC One, Xperia Z1, Lumia 1020... Acum depinde si ce se asteapta fiecare de la un aparat care face poze. Pentru ca unii au impresia ca aparatul face tot, ceea ce e cat se poate mai eronat. Am vazut stock photos facute cu iPhone 5 de puteam sa jur ca s-a folosit cel putin un Canon 5DMark II... Tine si de cunostintele de fotografie, de subiect, de lumina, de ocazie, de mana, de conditii, de software... Eeeh, e discutie lunga. Poate vom aprofunda vreodata, dar sper sa se alature si ceilalti maniaci de fotografie (se stiu ei)...