Pentru un fotograf de eveniment, telefoanele mobile si compactele inteligente au inlocuit de mult DSLRurile, sau cel putin si-au gasit locul langa ele. Categoric dimensiunea senzorului si calitatea imaginii conteaza, dar traind in epoca vitezei, totul trebuie realizat instant; folosind o camera grea pierzi timp pregatind echipamentul, setarile, prelucrand si transferand imaginile... acum toti acesti pasi pot fi realizati automat de camera, nici nu trebuie sa iei pauza. Se realizeaza, astfel, doua galerii la fiecare eveniment: una instant si una profesionista.

Eu sunt ceva mai "oldschool", dar am testat toate taberele: folosesc un Polaroid pentru momentele cu adevarat unice (la 80 lei 8 bucati, zic si eu unice...), un aparat pe film pentru cadrele rare, artistice si gandite in timp (developarea si scanarea sunt niste operatiuni destul de scumpe si costisitoare ca timp) si doua tipuri diferite de digitale: un dslr fabulos (7d, pentru filmat si latura "profesionista") si un mirrorless compact (sony nex c3). Desi salivam dupa urmasul mirrorless-ului meu, datorita unor functii precum editare instant in batch, upload instant pe orice retea de socializare si folosirea oricarui telefon pe post de remote, am realizat ca ar fi doar un moft. Daca mi-as pierde fluxul de editare, mi-as pierde din fericirea pe care mi-o ofera pasiunea asta...

Pe hartie, puristii vor arata ca sunt diferente foarte mari intre un dslr de +1500$ si o jucarie de genul. Nu vreau sa ii contrazic, au dreptate, sunt diferente vizibile, dar doar pentru cei care vizioneaza o fotografie pe zoom 150x in softuri dedicate. Daca esti interesat sa scoti maximul de calitate dintr-o imagine, sunt sigur ca investesti fara probleme diferenta de bani, pentru a satisface cererea.

In incheiere, o mica pledoarie pentru acest minuni descrise de MonkY in primul post: unul din principalele atuuri ale fotografiei este acela de a surprinde ineditul. Cand alergi cu un tun dupa tine, iti vei dea seama usor-usor ca intimidezi cam pe oricine si orice. De foarte multe ori mi-am pus aparatul de gat, l-am ascuns cu hanoracul intre-deschis si am fotografiat strada si sclipirile ei in feluri care mi-ar fi fost imposibile altfel - din mijlocul ei. Am fotografiat veverite in parc cu tele-uri luminoase si scumpe, dar sunt cel mai mandru de o poza pe care am realizat-o de la 20cm de o veverita ce o tinea pe prietena mea de mana. As fi putut merge mai aproape, dar nu ar mai fi focusat obiectivul... Toate astea fara o diferenta mare de calitate!

Portabile, silentioase, decente calitativ.