Eu nu pot spune ca il regret sau detest pe Ceausescu pentru ca nici macar nu am apucat acele vremuri. Ce putem face e doar sa ascultam ce zic cei batrani si sa ne uitam la cele ramase scrise – apoi sa filtram informatia reala de cea alterata. Sa alegem graul de neghina cum s-ar zice.

Am pus acele informatii ca o aluzie la ce se intampla in zilele de noastre.
E bine sa ne cunoastem si trecutul, cu bune si cu rele, sa invatam din ce a fost bun si sa eliminam partile negative. Cu siguranta ca regimul lui raposatul n-a fost unul usor, mai ales in acea perioada de austeritate. Orice mare realizare, de obicei cere si un anumit sacrificiu, pe care batranii nostrii se pare ca nu l-au putut duce la bun sfarsit. Mai aveau un pas, dar au cedat. In schimb au preferat o sacrificare in toata regula, crezand ca e o ruta mai rapida si convenabila. Cam cum faceau unele triburi jertfele catre zeii lor pentru ceva ploi. Rezultatele se vad azi.
Suntem intr-o bucla, ne invartim in jurul cozii si speram la mai bine, insa fara a face nimic concret. Las' ca ne-o pica intr-o zi si parte buna a monedei, ce naiba... ha!

Noi nici macar nu mai avem valori si principii... nu mai avem cultura, nu mai trecem prin filtrul gandirii nimic, insa vrem mai bine. In momentul asta e o mare vraiste, nimic nu mai este organizat cum trebuie si institutiile tind spre dezbinare. Tot ce ni se ofera e luat de bun, incepand de la ce ne baga pe gat mass-media si terminand cu orice altceva din dragul "occident" - lanturi intregi de magazine, restaurante, cluburi si orice altceva e "stralucitor" in ochii sclavilor. Doar trebuie sa fim cool, nu? Las' ca le sustinem alora economia, ca avem de unde.

E o distrugere sitemeatica. Incet, dar sigur, cu pasi marunti, mareata noastra turma tara va fi condusa pe fagasul ales de marile puteri economice ale lumii ce se vor sterge la c*r cu noi cum doresc domniile lor. Doar ca unii din ce observ nu vor sa vada si imaginea de ansamblu, si rolul pe care FMI-ul l-a jucat atunci, ca si acum. Diferenta e ca azi avem si o sleata de hoti in plus cu care sa ne luptam, divizate pe asa zisele structuri politice ce incearca sa puna tara asta pe butuci definitiv, sa ne transforme in niste sclavi, doar pentru bunastarea neamurilor lor.
Deci nu agreez comunismul, dar apreziez factorii buni din el: industrializarea masiva, agricultura, culturalizarea, specializarile si specialistii din diverse domenii, bunul simt, organizarea institutiilor, faptul ca se apleca si urechea la cerintele populatiei, practicalitatea, dezvoltarea economiei proprii prin mijloace si forte proprii, planificarea pe termen mediu si lung a tarii cu obiective reale si plauzibile s.a.m.d. Elementele negative pe care le tot pomenesc toti, probabil ca s-ar fi inmuiat si ele dupa ce masurile de austeritate erau ridicate, datoriile platite si economia ar fi intrat pe un fagas bun.
Sincer unii gandesc atat de incetosat, incat pentru ei conteaza doar beneficiile de moment, foarte mici de altfel(si o iluzie de fapt) si uita sa priveasca si la tot ansamblul in sine, unde conteaza ce se intmpla pe termen mai lung. Ei nu vad beneficiile reale ce se pot aduce pe termene medii si lungi. Din acest motiv aceia ce gandesc asa, dupa parerea mea nu se pot incadra decat alaturi de cei din categoria ce voteaza pentru tigai, pachete sau acei amarati 50 lei pentru un partid sau altul. La fel ca si aceia, ei nu vor decat rezultate "imediate si palpabile". Viitorul da-l in masa, 4-5 ani nu murim noi de foame ca doar ni se mai serveste o iluzie de marire a salariilor/pensiilor si bunul mers al lucrurilor. Munca sa fie, ca sclavi inca mai suntem.