Eu stiu un lucru, indiferent de.. orice! pana la urma, este trecut.
Important este ce facem de-acum incolo, Cu cat ne dam una si mergem mai departe si acceptam ca nu mai este cazul de "a fost" , "am avut", "cum era", cu atat ne ajuta sa ne mobilizam sa facem ceva, de-acum incolo.

Multi dintre votantii acestor lepre, sunt in continuare "melancolici", dupa vremuri demult apuse. Pe asta mizeaza si nenorocitii. Nu va mai fi niciodata ca atunci.. asa cu drumuri si poduri, dar si cu morti prin lagare sau pe la canal. Ba mai mult, ne paste ceva mai rau la capitolul asta cu astia. Nu au niciun fel de scrupule.. ba mai mult mai si etaleaza. In comunism nu era asa ceva, se mai stia de frica.. daca am considera o astfel de frica, ca fiind ceva bun intr-un stat

In ceea ce priveste strainii.. retorica asta, era si inainte de comunism. Tot asa "este vina strainilor".
Ei bine, straini au fost dintotdeauna, Romania ca ne-a placut sau nu, a fost "afectata" de globalizare pana la urma, si in perioada interbelica, si dupa, si in comunism, si-acum.
Mereu vor fi companii straine si investitori straini, dar mereu vor fi si romani care vor lucra afara (si nu doar de foame, ci pentru ca vor sa creasca pe domeniul lor, sa cunoasca lucruri si oameni noi, sa invete, sa se dezvolte, este firesc). Mereu au fost si vor fi locuri de munca autohtone, mereu vor fi locuri de munca venite "de-afara", sau a unora "de-afara". La fel cum vor si disparea la un moment dat. Asa este intr-o piata libera. Dar oamenii muncesc pe bani, pentru un trai mai bun, nu pe capse. Indiferent de angajatorul pe care il au.

Daca anumiti factori decizionali, sau lepre politice, au hotarat sa vanda pe te miri ce anumite resurse de exemplu, asta este alta discutie. Nu are nicio vina ala care cere, ci ala care da. Daca acestia au fost hoti sau curve, sau pur si simplu nepregatiti, nu inseamna ca toti sunt curve si hoti. Sunt poate mult prea multe de discutat, nimic nu este perfect, inclusiv profilul celui pe care il putem alege la urmatorul tur, cum prea bine spune @eagle-eye. Dar este un inceput.

Si sa nu uitam, ca indiferent ca vorbim de capital roman, sau capital strain, scopul oricarei companii este sa scoata profit. Si da uneori inseamna a lua si pe te miri ce anumite resurse, sau pe a plati mai prost niste angajati. Si asta se intampla peste tot, nu doar in Romania. Este absolut normal. De aceea "faceam apel" in postul anterior la manageri, constructori, oameni cu pregatire, carte, meserie, sa se implice. Pentru ca degeaba ai cu ce, daca nu stii cum.. a iesit ceva interesant Presupund ca leprele astea nu sunt rau intentionate, si doar nu stiu (indiferent de scenariu, este timpul sa faca loc altora.. sau noi sa facem loc altora).

In incheiere as spune, sa nu uitam un lucru, ca asa "rau" cum este, UE ne-au dat si ne dau milarde de euro, sa ne dezvoltam, prin proiecte, nu mici si ulei. Important este sa stim sa-i gestionam si sa avem cu cine.
UE ne-au primit totodata vreo 6 milioane de romani la munca in tarile lor, unii raman acolo, dar altii se intorc, mai buni zic eu, decat au plecat. Aduc bani in tara, sperand tot la o viata mai buna in Romania. Sau muncesc p-acolo, pentru o pensie, si tot in Romania se intorc (fie ca ingrijesc batrani, sunt doctori, sau CEO pe la nu stiu ce companii).

Toate acestea sunt consecinte ale globalizarii. La fel cum si faptul ca suntem pe acest forum, disicutam despre jocuri si nu numai, in aceasta maniera. Suntem un produs al globalizarii, cu totii. Suntem toti oameni, cu bune si cu rele. Mai nasol cand unii sunt de-a dreptul nenorociti si fac rau in mod intentionat (ca tot s-a votat, tot asa la ceas de seara, codul de procedura penala
Ma opresc aici.. am batut destule cuvinte, sper eu cu ceva folos/inteligibil, nu am timp de editare, sunt la munca.