generalizezi si tu putin dar... asta e.

legat de iesitul la vot: ai dreptate, cu toate ca s-a vazut la alegerile precedente (locale, prezidentiale, europene) ca prezenta la vot ridicata scade proportional procentajul de voturi pentru PSD si chiar si PNL pana la un punct.

faza cu presedintele ales ca raul cel mai mic... exceptand primele doua alegeri ale lui iliescu, alegerea lui constantinescu si prima alegere a lui basescu, ABSOLUT TOATE au fost pentru raul cel mai mic. nothing to be proud of. just a fact. si in cazuri ca vadim, ponta, veorica etc... justificate.
sigur, ideal era sa alegem altceva cu totul, dar uitandu-ne ce a iesit in turul 2...

la faza cu oamenii saraci si/sau prosti, ai dreptate si nu ai dreptate. da, unii oameni nu au alte optiuni. sunt si multi care insa nu vad dincolo de propriile nevoi imediate. si eu cand am trecut prin perioade in care nu ajungeam cu banii de la o luna la alta, si nu aveam console si alte nebunii, ma bucuram si cand puteam dona sange si mai luam niste bonuri. da, nevoia imediata prima. dar tot nu votam cu psd de exemplu (acu nici pnl nu as vota, dar ma rog...).

sigur, eu nu traiam intr-o comuna unde primarul sa ma duca la urne cu forta si sa ma verifice, ca altfel imi scoate bancuta de la poarta din pamant. deci e usor sa judeci.

la cei cu religia... nu stiu ce sa zic. eu nu le zic oamenilor sa NU creada in spirite care sunt omipotente si le controleaza viata, le verifica numarul de cruci facute cand trec pe langa biserica, bucatile de branza mancate in post si pentru cati litri de aghiazma s-au calcat in picioare. si nu le zic ca religia lor e mai buna decat a altora, to each his own. problema apare cand asta este punctul de plecare pentru orice intr-o societate si cand oamenii refuza ei insisi sa accepte diferentele intre oameni si sa prioritizeze viata. unii ca aia din AUR de exemplu acuza avorturile dar sunt pro grupari si partide fasciste, si deci implicit si cu exterminarea unor grupuri etnice sau religioase. problema cu noi este ca pasivitatea asta de 50 de ani si apoi inca 30, ne-a adus in punctul in care toti suntem extremisti impotriva celorlalti.

in fine, mai pot spune ceva: in familia mea si in grupul de prieteni am oameni care merg pe combinatii sa obtina joburi bine platite la regii de stat, oameni pensionari care locuiesc la tara si voteaza psd, oameni tineri cu parinti care sunt in structuri de conducere locale psd. pe unii am incercat sa ii conving cu argumente care sa nu le atace inteligenta. it almost worked but not really. socru-meu a spus ca voteaza psd la alegerile astea. nu intelege ca ii afecteaza viitorul nepoatei. sau nu vrea sa inteleaga. e un om de 60 de ani care stie el mai bine.