Stati ca-l instalez acum si va anunt eu care e miscarea. Nu am jucat primul Dragons Dogma.

---------- Post added 23-03-2024 at 13:59 ----------

Dragons Dogma 2, un titlu de care am aflat recent, la finele anului 2023, am vazut ceva trailere si imediat m-am gandit la Elden Ring. Nu am jucat prima parte, este uneori la reducere pe PSN la un pret modic (20 lei), insa mi-am zis sa-l iau direct pe asta fiind joc ce se lanseaza pe generatia de console actuala.

Acest post este in urma a 4 ore de gameplay ,aseara, cand nu voiam sa merg la somn si incepea sa se lumineze afara. Foarte rar in momentul de fata un joc ma acapareaza intr-un asemenea mod.

Cred ca am petrecut vreo 30 de minute minim la partea de customizare a caracterului meu si a pionului (pawn). Incredibil cate optiuni de customizare sunt. Reusesc sa ies din castel dupa prologul de inceput si sa ma aventurez in salbaticie culegand diverse buruieni si flori, ucigand goblini si harpii. Doar eu si pawn-ul meu. Mi-am ales clasa fighter, pawn-ul este wizard (sunt 4 clase la inceput: Fighter, Archer, Wizard, Thief).
Pe partea de gameplay, DD2 nu se aseamana deloc din pacate cu Elden Ring sau Dark Souls, nu ai targeting sistem (m-am regasit in apasarea butonului R3 de cateva ori pentru a centra camera si a ma focusa pe un anume mob insa degeaba, nu e implementat, poate la un patch viitor Pacat ca pana si Final Fantasy-urile moderne il au). Gameplay-ul se aseamana cu Witcher 3 as putea spune, multi pomenesc si de Monster Hunter (din pacate inca nu l-am jucat, nu ma pot exprima) insa ca impresie initiala nu sunt multumit, mi-as fi dorit haptic sense in controller cand ataci. Combat-ul devine haotic cand ai un party de 3, uneori mai sunt si NPC-uri pe langa si vreo 2-3 goblini si FPS-ul tinde sa scada parca sub 30, camera nu te ajuta si parca PS5-ul se chinuie sa ruleze jocul ori optimizarea nu este foarte buna. Grafica si sunet decent zic eu.
Eu asa l-am simtit. Jocul nu are optiune de performance/quality.

Pe de alta parte, mica portiune de harta in care am explorat-o in 3 ore este plina de detalii, munti ce au pesteri, un rau ce traverseaza, carari ce te conduc catre urmatorul sat/quest, etc, parca ma invita sa explorez si sa am parte de aventuri. Am descoperit in drumul meu spre capitala o pestera unde am dat de o "Chimera" care m-a facut praf in 2 minute. Clar n-am ce cauta acolo. Jocul este la fel de ambiguu ca Elden Ring, ai indicatii si ai minimap insa o poti lua la pas pe harta sa cercetezi. Daca gameplay-ul nu prea e pe gustul meu (am avut ceva temeri aici) lumea, pawn-urile, dialogurile dintre personaje pe mine m-au vrajit. Inventory-ul este vast, mancarea are aceleasi atribute ca in Metal Gear Solid, ba mai mult, devine si bine coapta (riped), avand status-uri diferite (un detaliu interesant). Pawn-ul creat de tine este cel mai avansat NPC din orice joc ce am butonat. Pe langa faptul ca face conversatie, are stil de lupta, eu mi-am ales vrajitor si mereu imi da heal, imbue fire pe arma si scut, poate fi luat de alti jucatori si dupa un timp iti poate da informatii despre anumite quest-uri, loot, si face level ca si tine.
Ceilalti 2 din party, nu-i poti controla si sunt facuti de alti playeri sau de CAPCOM. DD2 nu va fi Resident Evil 4, nu cred ca va fi blockbuster, nu va fi pentru toata lumea, nu e genul de joc in care iei controllerul si hai pe harta. Are o perioada de invatare lunga (learning curve), insa in cateva ore de joc pe mine m-a captivat, ma determina sa-l continui. Este departe de a fi un titlu senzational, are ceva probleme de natura tehnica, insa jocul are o magie aparte, poate ca il percep asa si ca de mic copil mi-au placut povestile fantastice pe stilul Dungeons & Dragons si Capcom au facut in anii '90 cel putin trei jocuri pe care le-am si jucat: King of Dragons (un joc care imi este drag mie), Dungeons & Dragons Tower of Doom si Shadow over Mystara.

Revenind la Dragons Dogma, jocul se aseamana mult cu Witcher 3, indraznesc chiar a spune Elder Scrolls(insa aici nu ai first person view) si pare imens. Cred ca investitia de timp pe langa bani va fi recompensata pe masura.
Am afinititate catre titlurile Capcom pentru ca de cand mergeam in salile de jocuri si bagam monezi, primul joc cu care am venit in contact a fost Ghost & Goblins, era anul 1994. Sunt favoritii mei insa fiecare dintre noi are diverse favoritisme nu?

P.S. N-am simtit inca nevoia fast travel, nu ma pot exprima. Insa ai un anume item care face acest lucru. Referitor la microtranzactii, pe mine nu ma deranjeaza, Gran Turismo are microtranzactii, asta nu inseamna ca trebuie sa cumperi din moment ce gasesti orice in joc. Exista o cheie ca si mictrotranzactie in DD2 ce costa 9.50RON, aceeasi cheie o are si un vendor in joc pe 1000 gold. Gold care il faci repede zic eu (am vandut chestii si am facut 2000 gold initial) iar wakestones nu par grele de obtinut. Asta e moda acum, sa mai iasa un ban pe langa, daca se poate...