Single post: 15 ani de PlayStation

1. #1 SP
    Senior Member AndRewqp's Avatar

15 ani de PlayStation

Vreau sa incep prin a ura La Multi Ani primei console lansata de Sony. Astazi se indeplinesc 15 ani de cand PlayStation a intrat in casele oamenilor reusind sa devina cel mai bun prieten al copiilor cu jocuri precum: Metal Gear Solid, Final Fantasy VIII, Castlevania: Symphony of the Night, Gran Turismo 2, Resident Evil 2 si multe altele. Din 1995 PlayStation a devenit din ce in ce mai popular, ajungand ca in ziua de astazi sa fie unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume. Ca sa realizati cat de importante au fost consolele celor de la Sony in evolutia industriei jocurilor video vreau sa va duc putin in timp in urma, si mai exact acum 25 de ani.

Acum 25 de ani domnul Ken Kutaragi (daca nu ati auzit de el pana acum sa stiti ca este fondatorul PlayStation-ului) lucra cu cei de la Nintendo pentru dezvoltarea unui CD-ROM pentru SNES folosindu-se de o noua tehnologie, evident pentru vremea respectiva, "Super Disc Technology". Insa din cauze necunoscute, cel putin de catre mine, Nintendo a rupt intelegerea cu domnul Ken Kutaragi, acestia mergand pe mana celor de la Phillips. Kutaragi s-a simtit foarte ofensat a depus toate eforturile pentru a-si crea propria consola care sa se "lupte cot la cot" cu Nintendo. 10 ani mai tarziu, mai exact pe 9 septembrie 1995, PlayStation este lansat in America de Nord, de unde va incepe o cariera lunga si plina de succese. Prima consola a avut parte de un succes imens reusind perfomanta de a vinde peste 100 de milioane de unitati, fiind o premiera in industria jocurilor video. Aceasta realizare a schimbat pentru intotdeauna felul in care este privita aceasta piata, devenind un fenomen global din care din ce in ce mai multe companii vroiau sa faca parte.

Nu cred ca cineva se gandea in 2000, cand a aparut pe piata PlayStation 2, ca aceasta va deveni cea mai vanduta consola din istorie si ca va avea o durata de viata atat de lunga. Sa nu uitam ca in anul 2010 consola se vinde inca foarte bine si ca ies in continuare jocuri foarte bune care sunt apreciate de public. PS2 a avut un impact puternic si in industria filmelor, fiind cel mai ieftin DVD Player in 2000. De atunci Sony este vazuta nu doar ca o simpla companie care produce console, ci si ca o companie care preia initiativa in tehnologie, investind sume mari in cercetare si in dezvoltare. Cred ca nu va va surprinde faptul ca Sony a vandut peste 150 de milioane de PS2 in cei 10 ani de existenta, ceea ce e fantastic, nimeni nu s-a mai apropiat de o asemenea perfomanta si nu uitati consola inca se vinde in magazine si se bucura de suportul celor de la Sony.

In 2004, in familia PlayStation isi face debutul PSP-ul in segmentul handheld devices, unde va concura cu Game Boy Advance SP, handheld-ul celor de la Nintendo. Insa PSP avea un avantaj mare fata de rivali (cred ca-i putem numi rivali sau concurenta cum preferati), deoarece avea o tehnologie mult mai avansata, jocurile erau de o calitate net superioara, avea inclus un browser pentru internet, oferea posibilitatea sa vizionezi filme si sa asculti melodii in format MP3 (si multe altele). Cu ajutorul acestor features PSP era considerat cel mai avansat si complet device lansat vreodata, deschizand calea si celorlalte companii. PSP a trecut prin multe revizii, PSP-2000 si PSP-3000, anul trecut lansandu-se PSP Go, total schimbat din punct de vedere al designului si suportul e in totalitate digital.

Am ajuns si la PS3, nu o sa zic multe despre consola pentru ca majoritatea stim despre ce e vorba si in plus nu mi-ar ajunge timpul sa vorbesc despre impactul pe care l-a avut asupra noastra, al consumatorilor. PS3 a fost lansat in Noiembrie 2006, dar din pacate nu a fost primit prea bine de catre public, pretul fiind prea mare pentru o simpla consola. Stati putin, tocmai asta este, nu e o simpla consola si majoritatea dintre noi (ma numar si eu printre ei), nu am inteles la acel moment ce ne ofera PS3. Voi incerca sa ma rezum doar la o simpla enumerare de features, sa le zicem asa (rom-english, asta e, insa anumite cuvinte suna mai bine in engleza): jocuri HD, un nou disc format, Blu-Ray disc, cel mai ieftin player Blu-Ray de pe piata, PlayStation Network probabil cel mai important serviciu oferit de Sony, WiFi, Bluetooth, un spatiu de stocare mare si usor upgradabil, MultiPlayer gratuit, SixAxis, DualShock 3 si in curand PS Move.

Trecand asa repede prin mica lectia de istorie de mai sus, cred ca suneti de acord cu mine cand afirm ca Sony Computer Entertainment au toate motivele din lume sa sarbatoreasca cei 15 ani de PlayStation si ca trebuie felicitat fiecare om care a contribuit la succesul pe care l-a avut, il are si il va avea in continuare PlayStation. O informatie interesanta: SCE a vandut peste 377 milioane de unitati in toata lumea, ca sa va faceti o idee asta inseamna ca un om din 18 are un produs PlayStation. Nu am vorbit insa despre poate cel mai important lucru legat de numele PlayStation: jocurile video. In cei 15 ani unele dintre cele mai bune serii de jocuri lansate vreodata au facut istorie impreuna cu PlayStation: Metal Gear Solid, Gran Turismo, Ratchet and Clank, God of War, Uncharted, Killzone, Tekken, Twisted Metal, Ape Escape, Jak and Daxter, SingStar etc. Sony a ridicat de fiecare data stacheta, acum sa vedem daca o mai poate tine sus si daca va reusi sa se autodepaseasca in viitor. Nu putem decat sa asteptam cu incredere pentru ca stim ca Sony si PlayStation mai au atatea de demonstrat.

Sper ca realizarea acestui articol nu ma catalogheaza drept fanboy Sony/Playstation, ganditi-va ca este doar un simplu act de recunostinta adus oamenilor din spatele acestor console, pentru tot ce au realizat ei de-a lungul celor 15 ani. Mai jos aveti 2 imagini cu interesting facts realizata de catre Sony cu ocazia aniversarii.

La Multi Ani PlayStation !
    Respect, and Game on !
    Attached Images Attached Images happy_birthday_playstation.jpg play-timeline-final.jpg scea-fun-facts-infographic-final-685x1543.jpg