Reportaj din epicentrul revoltei spontane care s-a propagat miercuri �n instituţiile- cheie din Rom�nia: cum a ajuns şeful Fiscului pe scaunul de judecată al mulţimii

"Credeţi că cineva poate trăi cu 380 de lei pe lună"

Luminiţa C. susţine că are vechime de 31 de ani, dintre care 15 ani �n Ministerul de Finanţe ca IT-ist. Ea are �n prezent, după diminuarea salarială şi tăierea stimulentelor 1.300 de lei net. "�nainte de tăieri, �n luna iulie, c�ştigam două mii şi ceva. Vă daţi seama că am ajuns la limita limitelor. Consider că o mare parte a vinii pentru ceea ce s-a �nt�mplat �i revine şi presei care a prezentat denaturat situaţia. Astfel, nu se ştie că marea majoritate a lucrătorilor din Ministerul de Finanţe au salarii foarte mici. Credeţi că cineva poate trăi cu 380 de lei pe lună c�t iau unii dintre colegii mei? Credeţi că e normal ca un director general din minister să c�ştige doar 1.700 de lei net? Aceste stimulente nu se dădeau din buget. E vorba de bani pe care noi �i colectăm. Deci, ni se dă �napoi 15% din veniturile pe care noi le aducem la stat".

Conform bugetului pe 2010, Minis-terul Finanţelor are alocate cheltuieli de personal �n valoare de 920 de milioane de lei, din care salariile de bază reprezintă doar 526 de milioane de lei, diferenţa fiind acoperită de indemnizaţii, sporuri şi stimulente.
�n jurul orei 14.00, ministrul de Finanţe Gh. Ialomiţianu şi secretarul de stat Gheorghe Gherghina au plecat de la discuţiile cu reprezentanţii protes-tatarilor spre Guvern, pentru a participa la şedinţa cabinetului Boc.

A rămas �n minister Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, care după circa o oră a ieşit de la discuţii anunţ�nd că spiritele s-au calmat: "Veţi vedea, oamenii se vor �ntoarce la locurile de muncă. Am cerut un termen de o săptăm�nă pentru ca legea salarizării să fie modificată �n Parlament şi să devină aplicabilă imediat, astfel �nc�t, chiar de luna viitoare oamenii să primească salarii mărite. De 15-20 de ani, salariaţii din Ministerul de Finanţe au fost dezavantajaţi faţă de salariaţii din alte instituţii de stat, iar acum ministerul se află din punct de vedere al salarizării pe locul 41 din 43. Prin modificarea pe care am propus-o vom urca pe poziţia 23". Cu acest mesaj pe care �nt�i l-a livrat presei, Blejnar a intrat �n mijlocul protestatarilor.

Sursa: Reportaj din epicentrul revoltei spontane care s-a propagat miercuri �n institu?iile- cheie din Rom�nia: cum a ajuns ?eful Fiscului pe scaunul de judecat? al mul?imii - Gandul