Single post: Ce fel de tara este Romania?
-
VIP Member
�ntre �slugile lui SOV� şi �duşmanii poporului�
de Cristian Tudor POPESCU
�mi amintesc o singură discuţie dintre cele 4-5 telefonice pe care le-am avut cu dl. V�ntu, �n care a venit vorba de preşedintele Băsescu. Mă simt ca �nainte de '89, a spus S.O. V�ntu, omul ăsta e un pericol pentru democraţie, vreau să-l �mpiedic s-o distrugă. At�t. Nu a pronunţat cuvintele p... ă, f... t, morţi, **** care �mpănează stenogramele date acum publicităţii. Niciodată, dl. V�ntu nu a folosit obscenităţi �n dialogul cu subsemnatul. Niciodată nu mi s-a adresat altfel dec�t cu pluralul de politeţe.
Din acest motiv, surpriza cea mai neplăcută pentru mine �n aceste stenograme este felul �n care interlocutorii lui SOV acceptă să li se vorbească la pertu, uneori cu măscările aferente. Şi să li se dea "preţioase" indicaţii editoriale. �n principiu, un patron are dreptul să ceară publicaţiei sau televiziunii pe care o deţine o anumită politică editorială, dictată de interesele lui personale. Dar niciun interes nu-i dă dreptul să �nlocuiască regulile profesionale ale gazetăriei cu bunul său plac.
S.O. V�ntu: "Dacă decidem, de exemplu, m�ine suntem tovarăşi cu Băsescu. Păi, de m�ine, toată lumea �l lasă pe Băsescu �n pace. E ca exemplu. Sau m�ine agresăm, criticăm, cu supra de măsură, instituţia f...ut-ului din Rom�nia. (...) Ei sunt agresaţi �n funcţie de interesele mele. At�t! Că dacă fixăm ca strategie că de m�ine susţinem actele guvernului, de m�ine, trustul ăsta de presă, inclusiv Academia Caţavencu, susţine actul de guvernare. Asta �ncerc să-ţi spun.
D. Buşcu: - Cu condiţia ca actul de guvernare să merite să fie susţinut. Pentru că dacă...
S.O. V�ntu: - Nu, nu m-ai �nţeles: singura condiţie care este aici este decizia lui V�ntu. Asta �ncerc să-ţi explic, Doruleţ.
Asta le transmite V�ntu şefilor din trustul său: acest trust este o unealtă �n m�na mea, care poate fi o armă sau puf de păpădie �n bătălia politică după cum doresc eu. Voi sau executaţi, sau demisionaţi. Nici unul nu �i spune că "aiasta nu se poate", că s-o putea �ntr-o fabrică de �ncălţăminte, dar �n ziaristică nu. �n documentul semnat �n 2007 de toţi patronii importanţi de media, inclusiv de trustul Realitatea, sub egida Clubului Rom�n de Presă, se stabilea clar faptul că patronul nu are dreptul să angajeze unitatea media �ntr-o campanie persistentă şi dezechilibrată, dictată de interesele sale. Că are dreptul, ca patron, să ceară o anumită politică editorială, dar nu cu �ncălcarea regulilor jurnalismului. Că jurnalistul nu e un robot aflat la telecomanda patronului. N-a făcut nimeni apel la acest document; bine�nţeles că şi dacă i s-ar fi pus h�rtia respectivă �n faţă, dl. V�ntu tot cu cuvinte scurte de 3 şi 4 litere ar fi reacţionat. Şi atunci nu-ţi mai răm�nea dec�t demisia, pe care subsemnatul şi-a dat-o, din funcţia de preşedinte al CRP, �ntruc�t constatasem că nu mai pot stăvili cheremul superpatronilor de presă veniţi pe un val de bani făcuţi �n afara presei, constatare pe care am făcut-o publică. N-am auzit de vreo demisie din trustul Realitatea-Caţavencu pe motive de nerespectare a deontologiei de către patron, ceea ce e trist pentru breasla noastră.
Pe de altă parte �nsă, ce citim �n aceste stenograme nu reprezintă ilegalităţi. Sunt doar imaginea unui despot de presă primitiv, al nivelului jos de civilizaţie profesională din presa rom�nească. Dar atunci, ce caută aceste �nregistrări �n dosarul penal al lui V�ntu legat de FNI, Nicolae Popa, Indonezia etc.? Cu ce drept sunt "agăţaţi" �n acest dosar nişte jurnalişti care n-au nicio treabă cu cazul Nicolae Popa, pentru a le fi "scurse" apoi pe net convorbirile private? Ei greşesc ca atitudine profesională, dar nu comit vreo infracţiune.
Ba da, uitasem, de fapt o comit pe cea mai mare: atentează la siguranţa naţională, potrivit g�ndirii securistoide care a dus la calificarea oficială a presei de către CSAT ca "pericol naţional". Simplul fapt că nişte ziarişti stau de vorbă cu un ins care se războieşte cu Băsescu, din motive care �i privesc pe cei doi foşti derbedei de cartier, e destul, se consideră �n laboratoarele de manipulare ale puterii, pentru a induce opiniei publice imaginea ziariştilor ca "duşmani ai poporului". Care e imperios necesar să fie spionaţi, �nregistraţi, urmăriţi şi, la nevoie, să nu ne agităm prea mult dacă vor fi arestaţi.
Sursa: �ntre ?slugile lui SOV? ?i ?du?manii poporului? - Gandul