Eu de la generatiile viitoare de platforme de jocuri nu astept sa-mi randeze rezolutii cu catralioane de pixeli pe latura mare sau sa-mi mangaie ochii cu cine stie ce super 6D-uri. Eu astept o revolutie care depaseste suprafata, vreau sa vad obiecte care-s obiecte, modelate si create. Nu obiecte care-s niste cuburi foarte frumos texturate si cu ceva briz-briz-uri pe deasupra (a se citi diverse mapinguri). Vreau ca in momentul in care ma apropii de o cutie de lemn sa spunem, sa nu fie doar o forma geometrica cu o textura fotorealista pe deasupra. Vreau sa vad granulatia lemnului, sa vad cuiele ce tin sipcile impreuna.
Fix asa gandeam eu prin 2000 si ma si chinuiam sa fac un engine grafic care sa faca asta. Nu-mi placeau deloc texturile, vroiam ca totul sa fie facut ca-n realitate : dintr-o infinitate de poligoane, de fapt dintr-o infinitate de "puncte" 3D. Vroiam ca sa ma apropiu de un perete si sa nu vada cum caramida devine o culoare spalacita, vroiam sa vad zimtii si imperfectiunile de acolo, sa vad praful daca ma apropiu suficient. Nu-ti zic cum radea un prieten de mine (care era un pic mai mare si avea experienta de viata si de programare).
In final am sfarsit cu un engine clasic, dar care mi-a fost extrem de util la proiectul de licenta Si am inteles si eu cum sta treaba cu texturile si de ce-s utile. Si n-am mai injurat programatorii de jocuri cand vedeam in jocuri cadavre care intra in perete cand cad pe jos (ca am inteles cum sta treaba cu o chestie numita "collision detection").
Poate intr-o zi o sa vedem ceva revolutionar, tot timpul vad ca se incearca chestii noi, dar sunt limitate si nu prea se adopta, a se vedea de exemplu cazul primului Red Faction cu terenul deformabil. In teorie era o idee extraordinara, in practica (in joc) s-a dovedit foarte limitata.
Si ca tot am pomenit de engine-ul meu, mi-am amintit de el si l-am cautat prin arhive. Va prezint un screenshot, sa va amuzati Stiu ca arata oribil, dar ruleaza si pe Voodoo1 cu 4 MB