AkF: partial te inteleg. Si eu am vrut ca Xbox One sa dea cu PS4 de pamant. Mai ales stiind ca Sony le-a servit totul pe tava cu luni inainte. Inteleg ca vor veni cu gaming la E3, insa in momentul de fata trebuie sa fii orb si surd ca sa nu intelegi ca Xbox One e inferior fata de PS4. Atat ca hardware cat si ca software (la hardware vezi pe Anandtech & Co unde au calculat toate cele, iar la software, cu 3 OS-uri ruland simultan si 3GB RAM ocupati din start, e destul de simplu de inteles). Ba chiar pana si cei de la Microsoft au si declarat oficial ca nu au gandit Xbox One cu "the highest graphics in mind".

Mbon, acum stim cu totii (cei normali la cap) ca gamingul nu inseamna numai grafica. Insa, ideea de baza e ca in acest moment exista toate sansele ca leading platform pt. game development sa fie PS4. Asta ar insemna ca jocurile sa fie gandite pentru PS4, iar pentru PC si Xbox One sa fie adaptate, cu toate minusurile care deriva din acest lucru.

Asa cum la PS4 si Xbox 360 trebuie sa recunoastem ca Xbox-ul a avut ceva avantaje (mici, dar au fost)... asa trebuie si acum sa intelegem (mai ales pt. ca sunt arhitecturi aproape identice) ca Xbox One nu se mai bate de la egal la egal cu PlayStation-ul. Acesta cred ca este si motivul pentru care au scos in fata noul Kinect, faptul ca au dual HDMI pentru TV (ceea ce ar fi super fun sa apara subit si pe PS4), ca au in spate experienta Windows 8... faptul ca vin cu 300.000 de servere. Adica functii pe care Sony nu le are.

Deci se vor bate de-acum inainte numai pe "exclusivitati" ca sa spun asa. Ceea ce, daca stam bine si ne gandim, nu este neaparat un lucru rau. Da, va fi groaznic in cazul jocurilor multiplatform (cu better quality pe PS4), insa ii va obliga pe cei de la Microsoft sa vina cu cat mai multe exclusivitati (gen Nintendo). Exact asa cum Nintendo traieste acum datorita unor IP-uri proprii (Zelda, Mario & Co), cam asa vor trebui sa procedeze si cei de la MS.

Acum... e doar o speranta ca vor face asa. Daca se vor baza in continuare pe TV, TV, TV & Sports... daca in continuare vor ignora tari precum Romania... daca nu vor renunta la Kinect obligatoriu, always online, drm si alte alea... vor pierde. Asa cum au facut-o si cu Surface, Windows Mobile & Co. It's all upto them!