Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 6 of 6

Thread: Top 10: cele mai scumpe jocuri

  1. #1 SP
    Senior Member AndRewqp's Avatar

    Top 10: cele mai scumpe jocuri

    Industria jocurilor video creste pe an ce trece, iar efectele aestei expansiuni nu intarzie sa apara. In ultimii ani jocurile au devenit foarte populare reusind sa stranga sume din ce in ce mai mari, uneori chiar devansand Hollywood. Pentru ca produsul final sa depaseasca orice asteptari si sa obtina GOTY, studiourile aloca sume foarte mari pentru bugetul unui joc. Voi incerca sa fac o comparatie mica intre ce a fost si ce este, din punct de vedere al sumelor investite intr-un joc. In anii '90 se cheltuiau in medie aproximativ $100.000 pentru dezvoltarea unui joc. Cand a fost lansat Doom in '93, acesta era considerat cel mai scump joc al vremii respective cu un buget de $200.000. In prezent acei bani nu ar ajunge sa acopere cheltuielile unei luni de productie. Mai jos va voi prezenta cela mai scumpe jocuri aparute pe piata sau care urmeaza sa apara in viitorul apropiat.


    10. Killzone 2: $45 de milioane

    killzone2-1-.jpg
    Este unul dintre cele mai anticipate titluri pentru PS3 care a fost in productie aproape 4 ani. Initial bugetul jocului era de $20 de milioane, pe urma producatorii au mai reusit sa stranga inca $10 de milioane. Insa cum jocul a jocul a fost amant pentru inca un an, bugetul acestuia a ajuns intr-un final la $45 de milioane. Conform unor zvonuri bugetul ar fi fost de €45 de milioane, adica $56 de milioane. Aceasta informatie nu a fost niciodata confirmata.


    9. Final Fantasy XII: $48 de milioane

    ff13.jpg
    Jocurile din seria Final Fantasy au fost tot timpul apreciate pentru calitatea extraordinara, amploarea universului din joc si oamenii talentati care s-au ocupat de realizarea acestor jocuri fantastice. De asemenea titlurile FF sunt unele dintre cele mai scumpe jocuri produse in Japonia, Final Fantasy XII a avut un buget de aproximativ $48 de milioane, excluzand costurile necesare marketingului. Unele zvonuri spun ca sequelul, Final Fantasy XIII, are un buget cu cel putin 50% mai mare, dar nu au fost confirmate pana acum.


    8. LA Noire: $50 million

    lanoire.jpg
    Iata ce a spus Tom Crago, presedintele al Game Developers’ Association of Australia, despre LA Noire "one of the most expensive games in development today". Probabil ca domnul acesta a exagerat putin, are motivele lui (LA Noire este produs in Australia), dar este cunoscut faptul ca Rockstar le-a oferit celor de la Team Bondi un buget mare, $50 de milioane, pentru a crea o experienta de neuitat incadrata in anii '40 in Los Angeles.


    7. APB: $50 million

    apb.jpg
    Surprinzator sa nu, cel putin pentru mine a fost, dar pe locul 7 e APB. Jocul se afla in producatie de aproape 5 ani de zile, iar cei de la Realtime Worlds au afirmat de multe ori ca acesta este cel mai scump proiect la care a lucrat studioul. Pentru a face fata perioadei lungi de productie Dave Jones, fondatorul companiei, a asigurat un buget de $50 de milioane. Sa nu uitam ca cei Realtime Worlds vor mai cheltui in fiecare an dupa ce jocul va fi lansat, sume importante de bani pentru a oferi un suport foarte bun si pentru a extinde universul MMO.


    6. Halo 3, $55 de milioane

    halo3.jpg
    Franciza Halo este una de mare succes atat pentru Bungie cat si pentru Microsoft, primele doua jocuri au avut parte de critci foarte favorabile si iar numarul fanilor crestea extraordinar de repede. Pentru ca cel de-al treilea joc sa exceleze in toate aspectele atat pe partea de single player si mai ales in multiplayer, Microsoft le-a pus la dispozitia celor de la Bungie un buget de $55 de milioane. Sa nu credeti ca cei de la Microsoft s-au oprit aici, ei au mai cheltuit inca $200 de milioane pentru promovarea jocului.


    5. Metal Gear Solid 4: $60 de milioane

    mgs4.jpg
    MGS4 a fost unul dintre cele mai bune jocuri din serie, care a impresionat prin poveste, gameplay, multiplayer, ore in sir de cut-scenuri extraordinare si prin grafica, fiind unul dintre cele mai apreciate jocuri din acest punct de vedere. Pentru a reusi o astfel de capodopera, Kojima Productions si Sony au cheltuit $60 de milioane, iar jocul a stat 4 ani in productie.


    4. Too Human: $60+ de milioane

    toohuman.jpg
    Cateodata bugetele pentru jocuri, ca si bugetele pentru filme, tind sa depaseasca suma initiala din cauza problemelor aparute in stagiul de producatie. Un caz nefericit este si Too Human, echipa care se ocupa de productia jocului a intampinat multe probleme, cea mai mare dintre ele fiind engineul. Dupa o "lupta lunga" si costisitoare dusa cu Epic Games, Silicon Knights, studioul care s-a ocupat de joc, a renuntat pana la urma la Unreal Engine 3 si au creeat propriul lor engine cand jocul era aproape complet. Aceasta schimbare radicala a majorat bugetul cu inca $10 milioane.


    3. Shenmue: $70 de milioane

    shenmue.jpg
    Shenmue a detinut titulatura de cel mai scump joc produs vreodata, timp de 10 ani. Bugetul jocului a fost unul ridicol de mare la vremea respectiva si pentru un joc destinat platformei SEGA Dreamcast, $70 de milioane. Jocul oferea o experienta incredibila, iar multe detalii si features nu le gasim nici in jocurile din ziua de astazi. Din pacate jucatorii nu au apreciate acele inovatii si a avut vanzari foarte slabe.


    2. Gran Turismo 5: $80 million

    gt5.jpg
    Gran Turismo 5 este destinat sa devina cel mai bun si cel mai mare simulator de curse din istoria jocurilor video. Pentru a reusi o astfel de realizare, Polyphony Digital lucreaza la joc de mai bine de 5 ani de zile pentru a perfectiona fiecare detaliu. Potrivit unei declaratii de presa din 2008, bugetul oficial la vremea respectiva era de $60 de milioane, dar in doi ani de zile, cand teoretic jocul ar trebui sa fie lansat, va ajunge la ametitoarea suma de $80 de milioane.


    1. Grand Theft Auto 4: $100 million

    gta4.jpg
    Doar un lucru am de zis, GTA4 este cu adevarat grandios. Realizarea acestui joc intrece orice imaginatie: peste 1000 de oameni au lucrat timp de 3 ani si jumatate pentru finalizarea jocului, au facut aproape orice pentru a crea o atmosfera incredibila, de la studierea orasului new York cu camere ce inregistrau traficul luni de zile, pana la contactarea a peste 2000 de oameni pentru a obtine drepturile de autor asupra melodiilor din joc. Bugetul jocului se ridica la suma astronomica de $100 de milioane. GTA4 este cel mai scump joc din istorie, deocamdata.
    Attached Images Attached Images editors.jpg

  2. #2 SP
    Senior Member Dj Mo's Avatar
    Cine a facut topul asta? Modern Warfare 2 unde este, cu 50 milioane buget si 200 milioane in publicitate?

  3. #3 SP
    Member Skaar's Avatar
    Quote Originally Posted by Dj Mo View Post
    Cine a facut topul asta? Modern Warfare 2 unde este, cu 50 milioane buget si 200 milioane in publicitate?
    Aici gasesti topul:
    Top 10 most expensive video games budgets ever DigitalBattle.com

  4. #4 SP
    Senior Member Dj Mo's Avatar
    Bun site. Este bine ca au bagat in top, jocuri neterminate, carora le pot creste cheltuielile si nu au bagat unul care nu poate fi ratat.

  5. #5 SP
    Senior Member AndRewqp's Avatar
    Quote Originally Posted by Dj Mo View Post
    Cine a facut topul asta? Modern Warfare 2 unde este, cu 50 milioane buget si 200 milioane in publicitate?
    sa stii ca si eu m-am mirat de ce nu a fost mw2 in top. probabil ca o scuza ar fi aceea ca sunt doar date oficiale.

  6. #6 SP
    Senior Member Tudoran's Avatar
    Kojima se pare ca nu e de acord cu acest top
    Kojima Productions Denies Metal Gear Solid 4 Cost 60 Million on VGChartz.com
    "Recently in the news, it's been written that MGS4's development costs crossed 5 billion [yen], or 7 billion. It didn't cost that much. If it did cost that much, it would have been multiplatform. But, of course, the data can't fit."

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. Cele mai scumpe animale din lume By MonkY in forum Pets
    Replies: 4 Last Post: 08-11-2013, 15:06
  2. Top 5 Cele Mai Bune Jocuri De PS2 In Opinia Voastra By StarKiller in forum Console Retro & Arcade
    Replies: 31 Last Post: 18-11-2012, 00:53
  3. Top 10: cele mai importante jocuri in 2010 By erik95 in forum Stories & Other News
    Replies: 16 Last Post: 13-07-2010, 20:40
  4. Top 10 cele mai groaznice console... By octav in forum Stories & Other News
    Replies: 0 Last Post: 03-06-2009, 15:17

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts