Fanboy-ul asociaza afectiv persoana sa cu un brand sau cu un produs. Asocierea de cele mai multe ori trebuie sa fie vizibila. Adica toata lumea trebuie sa vada ca el poarta haine de firma, conduce o anumita masina sau se joaca pe o anumita consola. Brand-urile nu s-au nascut cunoscute. Ele se contruiesc in jurul unor imagini, in jurul unor valori, in jurul unor perceptii. In timp, brand-uerile devin unanim recunoscute pentru anumite insusiri: pentru calitate, fiabilitate, design, etc.
Pentru ca nu are personalitate sau caracter, fanboy-ul imprumuta de la brand ceea ce ii lipseste sau considera el ca ii lipseste. In urma acestei asocieri, si brand-ul si fanboy-ul profita. Brand-ul se va bucura pt. ca a cucerit un nou adept pe care il poate stoarce de bani si pe viitor, pentru ca fanboy-ul va cumpara si produse care nu sunt neaparat de aceiasi calitate sau frumusete cu ceea ce imaginea brand-ului pare sa spuna. Fanboy-ul se va bucura pentru ca, in inchipuirea lui, imaginea brand-ului se va reflecta si asupra personalitatii lui, si il va ridica in ochii celorlalti.
De aceea, in momentul in care cineva spune un lucru rau despre brand, fanboy-ul simte ca un lucru rau este spus despre el. Normal, pentru ca daca fanboy-ul ar fi de acord cu critica, ar insemna ca intreg universul sau afectiv ar fi afectat. Si atunci ce face? Se contrazice, argumenteaza, se inflameaza, jigneste, injura: simplu spus, incearca prin orice mijloace, cu disperare, sa-si apere obiectul adoratiei.
Toti suntem fanboys intr-o oarecare masura, sau in anumite momente. Sa nu lasam aceste lucruri sa ne intunece ratiunea, sau sa deterioreze relatiile dintre noi!![]()
Bookmarks