Originally Posted by
nurv
Pe vremea cand s-a lansat PS3, desi GPU-ul era ceva pe care s-a mai lucrat [un 7900GT putin modificat], procesorul era un extraterestru, nu se asemana deloc cu procesoarele x86 din PC-uri.
Primele jocuri / portari multiplatforma aratau si mergeau mai prost decat echivalentul pe xbox 360, tocmai din acest motiv. A fost nevoie de multa munca si de mult studiu [si asta doar din partea studiourilor first party ale SONY] pentru a invata arhitectura CELL, pentru a invata sa programeze CELL-ul si pentru a-l putea folosi in final la task-uri de grafica.
In mod normal un CPU nu este decat o unitate aritmetico-logica, fara nicio treaba cu partea de grafica. CELL era altceva, avea un core Power PC pe 64 de biti relativ asemanator cu un procesor x64 dar mai avea 6 sateliti [SPE-uri] cu o arhitectura mult mai apropiata de cea a procesoarelor grafice [optimizate pentru calcule in virgula mobila in simpla precizie].
Astfel, Uncharted, Killzone si God of War s-au remarcat [datorita graficii in primul rand] deoarece programatorii au invatat cum sa foloseasca satelitii din CELL la chestii de grafica, ajutand GPU-ul consolei. Toate efectele de post procesare a imaginii precum si implementarea antialiasingului [MLAA] s-a facut pe CELL nu pe GPU.
De asta aratau mult mai bine decat jocurile multiplatforma si de aici s-a nascut legenda cu "producatorii nu au stors inca tot din consola".
La PS4 treaba e diferita, nu mai are nimic ezoteric in arhitectura, nu mai exista un CPU pentru care producatorii sa aiba nevoie de timp pentru a-l pune la treaba la adevarata sa valoare. La PS4 avem un APU absolut banal, de la AMD, care contine un procesor cu o arhitectura pe 64 de biti arhicunoscuta si un GPU bazat pe un Radeon 7870 cu cateva modificari aduse de SONY.
Arhitectura asta e arhitectura de PC, dezvoltatorii au peste 20 de ani de experienta DEJA in a o programa, iar "producatorii nu au stors inca tot din consola" devine un nonsens. Pentru cei care inca mai asteapta ca producatorii sa stoarca tot ce pot din HW-ul PS4 si XBone. Nu mai au ce sa scoata, nu mai au nevoie de timp sa invete ceva nou pentru ca lucreaza pe o arhitectura arhicunoscuta care nu e cu absolut nimic diferita de un PC banal.
Iar micile optimizari pe care le vor face nu vor rezulta in creatii ludice de talia Uncharted 2 sau Killzone 2 pe PS3. Ghosts rula la 1080p pe PS4 dar peste tot unde am citit lumea se plangea de sacadari si frame drops. Battlefield 4 pe PS4 arata ca Battlefield 4 pe PC pe cel mult MEDIUM, Killzone Shadow Fall arata foarte bine [exclusivitate] dar ruleaza multiplayer-ul in rezolutie SUB Full HD - 960x1080 [au fost amenintati si cu un proces pe treaba asta].
Iar cea mai mare dezamagire grafica este Uncharted 4. Am vazut primul trailer acum 1 an, WOW. Deci, WOW. Incredibil. Apoi am vazut acum cateva luni ultimul trailer ingame. Am crezut ca e o remasterizare initial. A se vedea pozele din atasament. Nu contest ca jocul e foarte cinematic si atmosferic, dar, spalacitura aia de imagine stearsa si fara detalii reprezinta NEXT GEN ?!? Arata mai prost decat Uncharted-ul de pe Playstation 3.
Au un hardware mult prea slab din start, CPU-ul e AMD care stau foarte prost la performanta single thread si desi are 8 nuclee, sunt la 1.8Ghz, la o frecventa foarte mica, in conditiile in care pe PC s-a constatat ca AMD are nevoie de 4 GHZ + >> pentru a pune in valoare acele nuclee. Iar jocurile gen Uncharted sunt dependente de CPU - fizica complexa, secvente cinematice. Rezultatul? Spalacitura aia de imagine. Sincer, trailerul ala face de rusine seria toata ziua.
Acuma ca conteaza doar gameplay si story, ptr asta puteam ramane la PS3 linistiti nu trebuia PS4. Adevarul este ca sunt multi care se plang de performanta noilor console iar producatorii din pacate nu mai au ce stoarce din ele din simplu motiv ca sunt mult prea slabe de la lansare. Eu cred ca generatia asta e un mare FAIL, si din punct de vedere al jocurilor si din punct de vedere al performantelor. Generatia trecuta a fost un succes rasunator in comparatie. Iar aia dinainte si mai si...