Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 59 of 59 FirstFirst ... 9 49 57 58 59
Results 1,161 to 1,179 of 1179

Thread: Clubul Apple Mac & macOS

1. #1161 SP
    Member Antiohh's Avatar
    Mi se pare ironic ca eu, care fug de apple ca de drq din cauza politicilor anti-consumeriste si ca sunt foarte scumpi de regula pentru ce ofera (parerea mea), sa ma gandesc cat se poate de serios sa imi iau un airbook de la ei (o generatie, 2 mai vechi). Nu am nevoie de putere de procesare, ci doar de un laptop pe care sa-l tina bateria cat mai mult, sa nu-mi huruie, sa nu ma castreze daca il tin in poala, un ecran bun, sa mearga aplicatii de bun simt (gen suita office, evernote/aplicatii inrudite, adobe etc.) si sa isi pastreze calitatile astea timp de minim 5 ani.

Am avut un laptop ,,de gaming,, de la dell cumparat acum 7 ani. M-am interesat de sasiu, de ventilatoare, sa fie bun... Mi-am zis ca pana mea, daca e de gaming, trebuie sa mearga fara probleme in chestii care nu sunt de gaming mult si bine, ca nu degeaba are fuking 5 kg cu tot cu incarcator! (si nu, nu a fost entry lvl si ma pricep la componente). In jocuri era direct avion... si pe chestii relativ light era silentios primul an, apoi daca aveam 5 taburi de chrome si mai indrazneam sa deschid un ppt, isi lua zborul. Nici macar nu aveam optiune sa setez un fancurve. Ca sa nu mai spun ca dupa 2 ani de utilizare, stiti cat il tinea bateria fara sa fie la incarcat? MAXIM 2 MINUTE

Am ajuns la concluzia ca ori imi iau ceva chromebook la vreo 2000-2500 lei, ori un laptop apple. Si da, asta e una dintre fricile mele fiind utilizator windows toata viata mea, mai ales ca vorbim despre chipuri M, sa nu ma lovesc de probleme pe care nu le anticipiez. Eu mai piratez din cand in cand cate un program, de exemplu suita office, desi am abonament de cativa ani la ei, au mai fost perioade in care nu am avut si am folosit ceva piratat provizoriu. Se pot instala softuri piratate? Costuri ascunse? Incompatibilitati cu alte periferice sunt? Nu imi propun neaparat sa cumpar alte produse Apple.

2. #1162 SP
    Senior Member Espiritus's Avatar
    Quote Originally Posted by Antiohh View Post
    Se pot instala softuri piratate? Costuri ascunse? Incompatibilitati cu alte periferice sunt? Nu imi propun neaparat sa cumpar alte produse Apple.
    Teoretic se pot instala programe interzise de regulament mai usor decat pe Windows, pentru ca majoritatea nu se obosesc cu mecanisme complexe anti piracy pe Macos. Zic teoretic pentru ca desi instalezi ce vrei cu dublu click, e mai greu sa gasesti variante de Mac in prima faza, mai ales daca vrei ceva mai obscur. Presupun ca gasesti repede Office, eu am inlocuit toata suita Microsoft cu aplicatiile built in, gratuite, de pe Mac; nu fac operatii extrem de complexe in tabele sa imi lipseasca excel.

Incompatibilitati am gasit doar la mouse, unde butoanele aditionale pe langa click stanga si dreapta nu merg in safari. Exista aplicatie third party care rezolva asta (un laitmotiv asta; pentru orice nemultumire ai, o sa gasesti o aplicatie third party). In rest nu am avut probleme, castile si dualsense merg la fel, la Android ma conectez prin cablu la fel ca pe Windows, nu e mare filosofie.

Quote Originally Posted by codpin View Post
    In principiu cred ca as putea sa ma descurc fara masini virtuale. Oricum as pastra macar un laptop pe Windows pentru semnatura digitala si alte mici chestii din astea de obicei legate de conta sau declaratii. Dar asta nu ar fi o problema.
    Nu fac editare deci nu as putea sa iti raspund punctual, dar sigur gasești informatii despre asta, e plin de oameni care editeaza pe Macs.

3. #1163 SP
    Member Rukax's Avatar
    A folosit cineva un ipad pe post de ecran pentru mac mini? Văd că e la un preț bun pe eMag (3600) și mă tentează să îl iau însă m-ar interesa puțin și portabilitatea.

4. #1164 SP
    Member JohnnyUSA's Avatar
    Fa trecerea fara sa te gandesti. Beneficiile sunt enorme.
    Eu am ramas socat de diferentele dintre un Air M1 (varianta coaja) si toate laptopurile cu Windows pe care pusesem mana pana atunci. Din momentul acela, nu m-am mai putut uita inapoi.

Esti dependent de ceva aplicatii care nu au varianta/corespondent pe Mac? Instalezi o aplicatie gratuita de virtualizare SAU, daca vrei ceva mai “profi”, cumperi Parallels (subscriptie anuala sau one time payment).

5. #1165 SP
    Senior Member Mayhem's Avatar
    @ Rukax da, am folosit si ca monitor obisnuit cu adaptor thunderbolt la hdmi si ca monitor extern wireless. Daca esti ok cu un monitor mai mic, nu sunt probleme, cel putin din ce am testat eu. A se nota ca am folosit ipad pro cu m1. Pe cablu direct am folosit cateva zile bune pana mi-a venit celalalt display. Ca si monitor extern il folosesc toti colegii cu macbook pro de la mine din firma, ei sunt multumiti, nu prea sunt probleme, decat uzualul, ajuta-ma si pe mine sa ma conectez, nu se conecteaza, lucruri simple, pe care de obicei le rezolvi prin a verifica daca sunt conectate la aceeasi retea wireless.

6. #1166 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Nice, n-am mai vazut de mult SSD/storage la Apple care sa nu fie soldered pe placa de baza. Chiar daca nu e SSD M.2 standard, macar poate fi inlocuit usor:

7. #1167 SP
    Admin MonkY's Avatar

8. #1168 SP
    Manager paul's Avatar
    MacBook Air cu M4:
    Quote Originally Posted by Apple
    The world’s most popular laptop delivers more value than ever with greater performance, up to 18 hours of battery life, a 12MP Center Stage camera, and enhanced external display support — all in its strikingly thin and light design
    Apple introduces the new MacBook Air with the M4 chip and a sky blue color - Apple

M3 Ultra:
    The new chip delivers up to 2.6x the performance of M1 Ultra, along with Thunderbolt 5 connectivity and support for more than half a terabyte of unified memory — the most ever in a personal computer
    Apple reveals M3 Ultra, taking Apple silicon to a new extreme - Apple

Mac Studio cu M3 Ultra / M4 Max:
    With Thunderbolt 5, up to 512GB of unified memory, and an up to 16TB SSD, all in a compact design, the ultimate pro desktop delivers even more performance
    Apple unveils new Mac Studio, the most powerful Mac ever - Apple
    Attached Images Attached Images apple-macbook-air-hero-250305.jpg apple-m3-ultra-hero-250305.jpg apple-mac-studio-front-250305.jpg

9. #1169 SP
    Au scazut pretul la Air cu 100 de dolari, plus ca acum varianta de baza vine cu 16GB Ram. In total e deci cu $300 mai ieftin decat cel cu M3 de anul trecut. Super pret! Se vede ca a inceput sa apara cat de cat concurenta din partea laptopurilor cu Windows, desi din punctul meu de vedere si inainte Air-ul era imbatabil la raport calitate pret.

10. #1170 SP
    Why so serious ? razvanrazy's Avatar
    Da, dar tot cu 256GB vine, ceea ce este absolut inutilizabil, mai ales ca la noi = 6000 lei, deci 1200 euro versiunea de baza.

11. #1171 SP
    Nu as zice ca e inutilizabil cu 256GB. Eu am 512 si privind retrospectiv mi se pare ca am aruncat 200 de euro pe fereastra, nu am ocupat mai mult de 200GB niciodata in conditiile in care platforma mea de streaming pentru filme e exclusiv filelist. Pentru arhivare date oricum folosesc discuri si HDD-uri. Ma mai consoleaza doar gandul ca SSD-ul de 512 ar trebui sa traiasca mai multi ani.

12. #1172 SP
    Si eu am 512 si m-am obisnuit mereu sa ma asigur ca am suficient spatiu, dar nu e ceva ce-mi face placere, iar cand ma ocupam si de canalul de youtube si aveam filmari de 100GB per video si proiecte in final cut, atunci eram nevoit constant sa lucrez cu HDD-uri externe, de viteze mai mici si e destul de frustrant.

Si da, din pacate si la mine, desi am abonamente la aproape toate serviciile de streaming disponibile in RO, tot filelist e baza, asa ca am trafic mare de date

13. #1173 SP
    Member Rukax's Avatar
    De câțiva ani mă bate gândul să îmi iau un Macbook și acum când cred că sunt hotărât, sunt totodată și într-un impas. Mai precis, nu știu ce să aleg. De fapt, ce mi-aș dori este cu mult în afara bugetului meu (Macbook Pro 14'), așa că sunt prins între următoarele două: https://altex.ro/laptop-apple-macboo...d/LAPMXD13ROA/ vs https://altex.ro/laptop-apple-macboo...d/LAPMC6U4ROA/
    Avantajul primului ar fi că are ecranul de 15' dar este M3, în timp ce celălalt este 13' dar are noul procesor m4. M-ar bucura poate mai mult un ecran mare având în vedere că mă preocupă editarea foto, însă mă gândesc dacă M4 este cu mult superior față de M3. O altă nemurire pe care o am este legată de autonomia bateriei. Sunt curios care dintre cele două rezistă mai mult. Este cineva care are o idee în această privință? Mulțumesc!

14. #1174 SP
    ^Indiferent ce alegi, costa mai putin pe Amazon. Vezi de exemplu M4 13inch.

M4 e cu 25-30% mai rapid decat M3. Bateria tine la fel. Doar tu stii ce diagonala preferi. Mie imi place de 13", il folosesc in pat sau pe canapea de obicei, iar la birou am monitor pentru cand am nevoie de mai mult spatiu. Upgrade-ul la stocare e jaf pe fata, daca nu ai neparata nevoie ti-as recomanda 256Gb + SSD extern.

15. #1175 SP
    Si eu m-am gandit foarte bine in ultimile saptamani - cam de la lansarea lui Air M4 - ce sa iau - eram 90% decis sa iau Air M4 de 13", apoi am zis ca pt 1000 lei extra, pot sa iau de 15" pentru extra ecran (chair daca arata ca o placinta) si ca nah, nu are rost sa dau 2k lei in plus ca sa iau Pro M4 de 14", ca nah...tot M4 este si ca singurele minusuri pe care le vedeam erau cele 2 evidente - ecran mai slab si difuzoarele.

Dupa care am tot vazut reviews si teste - efectiv o tona - si m-am hotarat asupra a ce Air sa iau...Niciunul

Pana la urma am facut un compromis si am dat mai mult, dar mi-am luat Pro M4 de 14" (16GB RAM si 500GB SSD). Ideea este foarte simpla - Air M4 este limitat software pentru a nu ajunge in full throttle, pentru ca nu are sistem de cooling. Si atunci, chiar daca pare la fel pe hartie, este, de fapt, mai low dpdv hardware, decat un Pro "identic".

Si sincer, sunt foarte multumit - ecranul este senzational, sunetul este foarte bun calitativ (desi se aude putin mai incet decat vechiul Pro 13" 2016), dar orice am bagat in el, efectiv nu sughite in nimic - majoritatea aplicatiilor le deschide absolut instant - cel mai mult sta la Photoshop ~3s de cand apas pe iconita pana devine full functional.
    Final Cut Pro X nu l-am mai pus, dar iMovie il deschide instant.

Ah, iar bateria...e ceva senzational - de dimineata pana seara, folosit in browsing - youtube, site-uri, poate o editare mica de foto + vorbit pe whatsapp/mesaje si seara ajung pe la 50ish % bateria.
    Cred ca asa ma tine chiar 24h, cum zic si ei.

Si am testat o gramada, inclusiv jocuri si toate testele usuale si tot nu au rupt bateria in 2.

16. #1176 SP
    Member Rukax's Avatar
    Din păcate chiar nu îmi permit sub nicio formă să dau mai mult pentru Pro și chiar daca e mai ieftin pe Amazon, tot de la Altex/mg trebuie să iau fiindcă am un card de primă didactică primit de la tata în valoare de 1500 lei. Oare air-ul de 13 inch duce Photoshop/camera Raw fără să se încălzească prea tare?

17. #1177 SP
    Inteleg cum e cu banii...si eu am luat de la eMag, chiar daca e mai scump cu 200 euro versus Amazon, dar am putut sa iau in rate.

Cauta teste cu Air M4 in ce ai nevoie - ar trebui sa le gasesti fara probleme, tocmai pentru ca abea a aparut si e plin de reviews si teste in orice.

18. #1178 SP
    Quote Originally Posted by Rukax View Post
    Din păcate chiar nu îmi permit sub nicio formă să dau mai mult pentru Pro și chiar daca e mai ieftin pe Amazon, tot de la Altex/mg trebuie să iau fiindcă am un card de primă didactică primit de la tata în valoare de 1500 lei. Oare air-ul de 13 inch duce Photoshop/camera Raw fără să se încălzească prea tare?
    Duce linistit Air editare foto. Chiar si editare video duce, doar ca va face throttle la un moment dat si pierzi acolo 20% viteza. In afara de editare video si poate gaming, nu va avea nicio scadere de performanta fata de Pro.

Nu ar trebui sa simti ca pierzi ceva daca nu iei Pro. Eu am acasa un M3 Air si M4 Pro de la munca, deci le compar zilnic side by side. Zero diferenta de performanta in 95% din cazuri, dar enorma diferenta de greutate si confort. Daca ar costa la fel, eu unul tot Air mi-as lua, pentru ca e mult mai subtire, usor, si nu are ventilatoare care sa se umple de praf.

19. #1179 SP
    Member Rukax's Avatar
    Mulțumesc mult pentru răspunsuri! Voi merge pe m4 Air 13' întrucât factorul cel mai important pentru mine este portabilitatea, să pot edita lejer de oriunde. De asta m-am și orientat spre mac.

/Later edit - aș mai avea o întrebare și îmi cer scuze dacă e nepotrivită. O adresez doar pentru că am văzut menționat mai sus Filelist. Eram curios cum se împacă OS-ul cu ...programe crack-uite?

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 59 of 59 FirstFirst ... 9 49 57 58 59